Kétszer annyiba kerül a fukusimai katasztrófa, mint a kormány gondolta

5800 milliárd jent szánt a nukleáris katasztrófa következményeinek a felszámolására a kormány. Ez sem kis összeg, mintegy 42 milliárd euró. Két tudós olyan jelentést tett közzé, mely szerint a valódi összeg 11 ezer milliárd jen, vagyis 81 milliárd euró.

 

 

 

 

 

2011 tavaszán volt a fukusimai atomkatasztrófa. Ezt követően becsülte fel a kormány a kárt.

A kiotói és az oszakai egyetem professzora szerint a becslés nem volt rossz, csak épp megfeledkezett néhány dologról. Például arról, hogy le is kell bontani a nukleáris erőművet. Ez csekély 2170 milliárd jenbe kerül majd, ami csaknem 16 milliárd euró. Aztán itt van a kártérítés, melyet azoknak az embereknek kell fizetni, akik a katasztrófa következtében elveszítették az egzisztenciájukat. Ez újabb 4910 milliárd jen, vagyis csaknem 36 milliárd euró. Jön még az egész körzet sugárzásmentesítése, a föld kicserélése. A katasztrófa következményei végérvényesen csak 40 év múlva tűnnek el. A Tepco-nak, vagyis a működtető cégnek addig kell állni a kiadásokat, természetesen állami segítséggel.

A jelentés nagy csapás a kormánynak, amely újra akarja indítani a nukleáris programot Japánban. Abe Sinzo miniszterelnök szerint ez már jövőre megkezdődhet. Közben Japán recesszióba fordulhat és valakinek fizetnie kell az irdatlanul magas kiadásokat. A jelentés is megállapítja, hogy Japán adóssága már jelenleg is meghaladja a GDP 200%-át, vagyis hitelt az ország már nem nagyon vehet fel.

Akkor miből lesz pénz a fukusimai károk felszámolására? Mindenképp Japán polgárai fizetik meg az árat. Vagy úgy, hogy a kormány emeli az adókat, vagy pedig úgy, hogy növekszenek a rezsiköltségek. Egyik sem épp jó hír a japán családoknak, melyek már több mint húsz éve azzal kénytelenek szembenézni, hogy az életszínvonal nem emelkedik Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez