“Életem álma: egy kút mélyén üldögélni”- Murakami Haruki az Edinburgh-i könyvfesztiválon

“A képzeletem ösztönös, olyan mint az állatoké. Nagy hatással van rám a kút, az elefánt, a hűtőszekrény és a vasalás”- mondta a világhírű japán író, aki a skóciai könyvfesztivál díszvendége volt.

 

 

 

 

Murakami Haruki jól beszél angolul, mert az élete egy szakaszán Hawaii szigetén élt. Mindig elolvassa művei angol fordítását.

“A francia, német, vagy orosz fordítást nem értem, úgyhogy azt nem olvasom el, de az angolt igen. Általában igen jók a fordítások. Persze az irodalom a nyelvi árnyalatokról szól, ezért akik nem japánul olvasnak engem, azok sokat veszítenek. A fordítókkal jó a kapcsolatom. Néha, ha valami hibát veszek észre az angol fordításban, akkor felhívom a fordítót, de ez ritka. Egy könyv esetében általában 3-4 hibát ha találok.”

Murakami Haruki gyakran merít ihletet abból, ami a hétköznapi életben körülveszi, ezért játszanak műveiben fontos szerepet a madarak és a macskák. A házi munka sem áll távol tőle, imádja a vasalást. Még a felesége ruháit is ő vasalja. A jeles japán író eddig 13 regényt írt és számtalan novellát. Sok régi írását már el is felejtette. Az Edinburgh-i könyvfesztiválon olvasói jól szórakoztak azon, hogy ők jobban emlékeznek a szerző egy-egy hősének a cselekedeteire, mint maga Murakami Haruki, aki elmondta olvasóinak, hogy mindig egyes szám első személyben írja a regényeit.

“Ha harmadik személyben írnám a könyvet, akkor valahogy úgy tűnne, mintha én felette állnék a hőseimnek, pedig erről egyáltalán nincs szó. Szerintem demokratikusabb az egyes szám első személy.”

A japán író mindig nyugodt, csendes életet akart. “Egy kút mélyén szeretnék üldögélni.” Most viszont utazgat a világban és találkozik az olvasókkal minden földrészen. Persze azért előnye is van annak, ha valaki író. Nincsenek főnökei és nem kell bejárnia naponta sehova- mondta a közönség derűs mosolyától kísérve Murakami Haruki japán író az Edinburgh-i könyvfesztiválon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez