Elsőbbségi részvények először Kínában

55 milliárd dollár értékű elsőbbségi részvény kibocsátására készül hat kínai bank, 55 milliárd dollár értékben. Pekingben először engedélyezték elsőbbségi részvények kibocsátását, pedig ez Amerikában és Európában régi módja a pénz szerzésnek.

 

Nagy harc folyik a külföldi pénzintézetek között, hogy ki kapja a nagy pénzt jelentő megbízatást. 275 millió dollárról van szó.

Az első helyezett “természetesen” a Goldmann-Sachs New Yorkból. A Wall Street óriása, mely több pénzügyminisztert is adott az Egyesült Államoknak, már régóta jelen van a kínai pénzügyi piacon. A kínai részleg vezetője mosolyogva jegyezte meg: nekünk nem is kellett kimenni a kifutóra, mint a többieknek a “szépségverseny” idején, minket már jól ismertek Pekingben.

A legnagyobb falat a Bank of China, amely neve ellenére nem a kínai nemzeti bank, hanem pénzintézet, amely most 100 milliárd jüan értékben kíván elsőbbségi részvényt kibocsátani. A hatalmas üzlet első számú esélyese “természetesen” a Goldmann-Sachs New Yorkból, de azért mások is labdába rúghatnak a kínai pénzpiaco,n már csak azért is, mert Pekingben óvakodnak az egyoldalú függéstől. Így a svájci UBS és a Crédit Suisse is ott van az esélyesek között.

Az elsőbbségi részvények kibocsátására, mely az első lesz a kommunista Kína történetében, az ősszel kerülhet sor. Később nemcsak pénzügyi intézmények, de vállalatok is jelentkezhetnek ezen a piacon. Ebben nagyon nagy üzlet van, különösen annak a külföldi pénzintézetnek, mely a kibocsátást intézi. Ezért küzdenek a nagy nyugati bankok fogcsikorgatva Pekingben, mert tudják, hogy hosszútávon az ő jövőjük is jelentős részben attól függhet, hogy milyen pozíciót szereznek maguknak a kínai pénzpiacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez