A thaiföldi király jóváhagyta a katonai junta vezetőjének kormányfői kinevezését

Jóváhagyta a thaiföldi király hétfőn a májusban puccsot végrehajtott katonai junta vezetőjének miniszterelnöki kinevezését, amivel megnyílt az út egy átmeneti kormány felállítása előtt.

 

Prajuth Csan-ocsa tábornokot még csütörtökön választotta meg kormányfőnek a döntően a hadsereg tagjaiból álló ideiglenes törvényhozás. A tisztségre ő volt az egyetlen jelölt. Az uralkodó, IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) a hadsereg bangkoki főhadiszállásán iktatta be hivatalába a 60 éves Prajuthot.

A hadsereg május 22-én, a hónapok óta tartó, 28 halálos áldozatot követelő kormányellenes utcai megmozdulások nyomán hajtott végre vértelen államcsínyt, őrizetbe véve az addigi miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit is.
A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy meg akarják előzni a további zavargásokat és véget akarnak vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

A Prajuth által előterjesztett, egyelőre homályos reformterv célja a társadalom mély politikai megosztottságának megszüntetése. A tervek szerint a reformok befejeztével, 2015 októberében parlamenti választásokat tartanak. Az új kormány – a tábornok elmondása szerint – a katonai junta vezetőiből és a fegyveres erők más, magas rangú tagjaiból áll majd össze.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez