Miért nem szállhattak repülőgépre HIV fertőzöttek Kínában?

“HIV fertőzöttek vagyunk”- közölte két férfi a repülőtéren, miután megkapta a beszállókártyát Senjangban. Felhívták a központot és utána közölték, hogy nem szállhatnak fel a gépre. A HIV fertőzöttek most beperelték a fapados légitársaságot Kínában.

 

“Az volt a baj, hogy megmondták, hogy HIV fertőzöttek. Ha csöndben maradtak volna és senki sem tudta volna meg a betegségüket, akkor nyugodtan felszállhattak volna”- mondta a Spring Airlines főnöke.

Kínában komoly előítéletek vannak a HIV fertőzöttekkel szemben. Sokáig nem is ismerték el, hogy a betegség a Mennyei-Birodalomban is létezik. Csak 2010-ben szűnt meg az a tilalom, amely lehetetlenné tette HIV fertőzöttek beutazását Kínába.

Most a két férfi 48 999 jüan kártérítést kér azért, mert nem szállhatott fel a fapados gépre. Ez csaknem 10 ezer amerikai dollár. A Spring Airlines szabályzata fenntartja a jogot, hogy fertőzött beteget nem szállít a fedélzeten. Ez elvben csak azokra vonatkozik, akik maguk is fertőznek. A mostani per a HIV fertőzött utasok ügyében precedens értékű lehet, hiszen Kínában sokezer HIV fertőzött él, akinek a döntő többsége vératömlesztés során kapta meg a vírus fertőzést.

A közösségi oldalakon Kínában elsősorban azon vannak felháborodva, hogy ha a két férfi nem vallotta volna be őszintén, hogy HIV fertőzött, akkor nyugodtan utazhattak volna a fapados gépen, ahogy azt maga légitársaság főnöke is elismerte Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez