10 év börtön a francia borok indonéz hamisítójának

A 37 éves indonéz férfiú Kaliforniában példás ügybuzgalommal hamisította a híres francia borokat. Az árverések sztárja volt, most 28,5 millió dollárt kell visszafizetnie lóvátett ügyfeleinek.

 

 

 

 

A legendás borhamisítónak mindene megvolt Kaliforniában. A Rudy Kurniawan birtok híres volt, de arról sokáig senki sem tudott, hogy híres borosgazda a világ talán legsikeresebb hamisítója.

Pedig indonéz létére nem volt nála nagyobb értője a világhírű francia boroknak. Több tízmillió dollárt szedett össze azzal, hogy címkéket és pecséteket hamisított, a borokról már nem is beszélve. Egyszer aztán rajtavesztett, egy francia borosgazda lebuktatta.

Ponsot úr észrevette, hogy egy newyorki árverésen az ő borait kínálja az indonéz sztár. Minden rendben is lett volna, de az évszám nem stimmelt. Pedig az létfontosságú a bornál, hiszen az évjárat az árat alapvetően befolyásolja. Itt még nagyobb volt a baj. A bor a címke szerint az 1929-es évjárathoz tartozott. A Ponsot család szőlőhegye csak 1934-ben küldte piacra az első palackokat.

A botrány kitört. Ponsot úr a helyszínre utazott és sikerült is leállítania az árverést. A indonéz borkereskedő pedig megindult a lejtőn lefelé. Mindenki, aki tőle vett bort méregdrágán gyanakodni kezdett, hogy hátha hamis. A bírósági tárgyalás végtelenül elnyúlt emiatt, hiszen egyre újabb lóvátett ügyfelek jelentkeztek.

Most a bíróság New Yorkban pontot tett az ügyre. Tíz év börtön és 28,5 millió dolláros kártérítés. Nem semmi egy 37 éves indonéz borkereskedőnek, aki a franciák szerint is a francia borok egyik legnagyobb szakértője volt. Félő, hogy az amerikai fegyházakban nemigen tudja majd kamatoztatni a szakértelmét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez