Vallásháború a teve miatt Radzsasztan államban?

Szabad-e tevehúst enni? Radzsasztan állam kormányzata szerint nem, mert a teve éppoly szent állat, mint a tehén. A muzulmánok szerint viszont ünnepi étel a tevehús.

 

 

 

 

 

Állami állat lett a teve Radzsasztan államban, India nyugati részén, ahol mind kevesebb van belőlük.

1997-ben még 911 ezer száguldozott a Thar sivatagban és környékén, ma már csak 322 ezer van. Azzal mindenki egyetért, hogy védeni kell a tevéket, mert ha nem így tesznek, akkor előbb utóbb kihalnak. A Dzsanata párt, mely nagy választási győzelmet aratott Indiában tavasszal, vallási szimbólumnak tekinti a tevék védelmét. “A teve nemzeti kultúránk és vallásunk jelképe”– mondta az állam főminisztere.

Itt kezdődtek a bajok. A vallási és nemzeti kisebbségek nehezményezték, hogy a hindu vallást és kultúrát nemzetinek nevezték. “Akkor mi kik vagyunk?”– tudakolják a nemzeti és vallási kisebbségek, melyek közül a muzulmán a legnépesebb Indiában. Számuk 150 millió és gyorsan növekszik. Persze egy 1200 milliós országban ez alig több mint a lakosság 10%-a, de mindenképp számolni kell velük.

A muzulmánok viszont a Ramadan elmúltával szívesen fogyasztanak tevehúst, jelezve a szent hónap elmúltát. Ha Radzsasztan betiltja a tevék levágását, akkor sok muzulmán ezt vallási sérelemnek foghatja fel. Minthogy a Dzsanata párt hindu nacionalizmusa amúgy is gyanús a muzulmánok szemében, ezért a tevék szentté avatása sem ártatlan folyamat a szemükben, hanem része annak az évszázados vallási küzdelemnek, amely a hindu többség és a muzulmán kisebbség között folyt és folyik Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez