Kivégeztek egy ugandai kábszercsempészt Kínában

“Tarts ki! Én jól vagyok!”- mondta Skype-on keresztül az ugandai férfi nejének. Ő azt hitte, hogy a kínai bíróság felmentette őt és hazamehet. A konzul magyarázta el neki a közös törzsi nyelven, hogy vége: halálra ítélték.

 

 

 

 

A kivégzőosztag le is lőtte az ugandai férfit Kínában.

Öt másik ugandai várakozik a halálsoron. Ugyanígy kábítószer-csempészet miatt ítélték őket halálra. Ugandában a közszolgálati televízió bemutatta a férj és a feleség utolsó beszélgetését, illetve a konzul magyarázatát arról, hogy mi is történt a dél-kínai Kuangtung tartományban. Kínában a kábítószerkereskedelem egy bizonyos nagyságrend után automatikusan halálbüntetést jelent, ez alól a külföldiek sem jelentenek kivételt.

Miért nem?- kérdik Ugandában, ahol bár van halálbüntetés, de azt csak elvétve alkalmazzák. Míg Kína az az ország, ahol a legtöbb embert végzik ki a világon. Igaz, külföldieket viszonylag ritkán.

Ugandában azt kérdezik: ha a kábszercsempész amerikai lett volna, akkor is kivégezték volna? Valószínűleg nem, de Uganda koldusszegény ország, amely rá van szorulva Kína gazdasági támogatására. Különösen most, hiszen Yoseweni elnök aláírta a melegek elleni szigorú törvényt, emiatt sok nyugati állam visszavonta támogatását. Peking nem: tovább folynak a kínai útépítések, sőt épül egy nagy olajfinomító kínai pénzből. Ugandának éppúgy, mint Afrika legtöbb államának Kína a legfontosabb gazdasági partnere.

Peking 2009-ben vette át Amerika és Európa után Afrika fő gazdasági partnerének a szerepét. Nem szól bele a belpolitikába, ezért a 28 éve hatalmon levő Yoseweni elnök különösen hálás. Más oldalról viszont Kína sem tűri, hogy az ő jogrendjét bírálják.

“Nem tehetünk semmit!” – magyarázta a konzul a televízió nézőknek. A kínai nagykövet is megszólalt, aki elismerte, hogy problémák vannak. Főként abban látja a gondot, hogy Uganda népességének nagyrésze 30 év alatti és munkanélküli. Ezek a fiatalok bármilyen munkát elvállalnak, így a kábszerkereskedést is.

Azzal nem számolnak, hogy emiatt az életükkel fizethetnek Kínában, ahol még öt ugandai fiatal várja a hóhért a halálsoron.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez