Aggódik a maláj kormány – eltüntetik a bizonyítékokat

Egyes jelek arra mutatnak, hogy a tragédia helyszínéről kulcsfontosságú bizonyítékokat mozdítottak el, ami megnehezítheti a baleset kivizsgálását – mondta Liow Tiong Lai maláj közlekedési miniszter szombaton. Hozzátette, hogy a nemzetközi közösség segítségét kéri a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant – minden bizonnyal lelőtt – utasszállító gép becsapódási helyszínének biztosítása érdekében.

A miniszter Kuala Lumpur-i sajtótájékoztatóján azt mondta, mély aggodalommal tölti el, hogy a becsapódás helyszíne “nincs megfelelően biztosítva”. Liow arra szólította fel az érintett feleket, hogy azonnal biztosítsanak hozzáférést a helyszínhez azon malajziai szakértői csoport számára, amely szombaton érkezett Ukrajnába. “Szükségünk van a világ támogatására annak biztosítása érdekében, hogy nem bolygatják meg a helyszínt, hogy hozzáférhetünk ahhoz” – mondta. A miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte Moszkva “minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse Malajziát” ebben.
A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. A szakadárok azóta megakadályozták, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői átvizsgálják a becsapódás helyszínét. Liow, illetve a Malaysia Airlines képviselői kiálltak amellett, hogy nem volt hibás döntés a hónapok óta konfliktuszónának számító kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék felett repülni a géppel. “Olyan magasságban repült a járat, amelyet a helyi hatóságok biztonságosnak tartottak, és soha nem lépett be a légi forgalom elől korlátozott területre” – mondta a miniszter. Liow egyébként még szombaton maga is Ukrajnába utazik. Az országba a maláj szakértői csoport mellett egy holland bizottság is megérkezett már, miután az áldozatok döntő többsége holland állampolgár volt. Kijev és a szakadárok egymást vádolták a gép lelövésével. Barack Obama amerikai elnök pénteken azt mondta, a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak. Különböző nemzetközi vezetők pénteken a katasztrófa független és pártatlan kivizsgálását sürgették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez