Van Dubaj-térképe? Jövőre kidobhatja

Már megkezdődött, és jövőre be is fejeződik. Új neveket kapnak az utcák Dubajban. Mind a 22 ezer. De miért és hogyan?

Az átnevezési projekt már elérte a főútvonalakat, és a kisebb utcák felének is új neve van már. Dubajt 13 kerületre osztják föl, és ezeket tovább osztják közösségekre.

Az utcákat korábban számmal jelölték, de most nevet kaptak/kapnak. A 312-es például Első Khail utca, a 11a Al Manara utca, a 319-es pedig Latifa Bint Hamdan utca lett/lesz – írja a Gulf News. Összesen 22 ezer nevet kellett találni, ennyi utca és út van Dubajban. Már mindenhol gyártják az új táblákat.

A projektigazgató azt mondja: azért cserélik le a régi számokat nevekre, hogy megőrizzék a nemzeti azonosságtudatot. Olyan hagyományos neveket adnak ugyanis, amelyeket az Emírségek kultúrája, történelme, tradíciói inspirálnak. Ezzel is be akarják mutatni a dubaji örökséget a következő generációknak.

A tengerparti területeken tengeri tematikát követ a névválasztás: hajók, halak, halászélet. Máshol a helyiek által használt régi elnevezések válnak hivatalossá, vagy például az ottani fákról, hagyományos szakmákról vagy éppen költőkről nevezik el az utcákat.

De nem csak neveket: kódokat is kapnak a közterületek. Ezeket már viszik is be abba a rendszerbe, amely alapján csak számok segítségével bárki méteres pontossággal megtalálhat egy címet. Ezt az új digitális címrendszert Makaninak hívják.

Az átnevezések már 6 évvel ezelőtt elkezdődtek, de akkor még csak kísérleti jelleggel. A projekt sikeresnek bizonyult, ezért terjesztik ki az egész városra. És hogy még könnyebb legyen a tájékozódás, az utcák neve elé az égtájakét is odaírják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez