Négy szárnya volt a kínai dinónak

1,32 méter hosszú volt az a négyszárnyas dinoszaurusz, melynek a csontvázát kínai és amerikai kutatók találták meg Északkelet-Kínában. A szárnyas ragadozó a szárnyak egy részét fékezésre használta fel.

 

 

 

 

 

A kutatók számára azért nagyon fontos ez a Kréta korban élt dinoszaurusztípus, mert következtetéseket lehet levonni arról, hogy miképp alakultak ki a madarak, melyek már kizárólag a repülést tartották a helyváltoztatás eszközének. A kínai dinoszaurusz-csontvázat Liaoning tartományban találták meg, Kína észak-keleti részén.

A Pohaj tengeröböl a Kréta korban valószínűleg sokkal beljebb húzódott, így a négyszárnyú dinó a tengerparton szerezhette meg a zsákmányait. Miután mind a földön, mind a levegőben képes volt helyet változtatni, ezért nagyon nehéz lehetett elmenekülni előle. Testéhez képest igen nagy a szárny felülete, ez megkönnyíthette a levegőbe emelkedést, illetve a leszállást. Az oldalszárnyak valószínűleg a fékezésre voltak alkalmasak, a farokszárny pedig a kormányzásra.

A kínai és amerikai kutatócsoportoknak még jó sokáig munkát ad a négyszárnyú dinoszaurusz-csontváz, melyet Liaoning tartományban találtak. A nagy kérdés a repülés rejtélye: hogy lett a nagy testű és esetlen dinoszauruszokból kecses madár, amely az ember számára is lehetővé tette, hogy a levegőbe emelkedjen?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez