Üres szék a képernyőn – A televíziós sztár korrupció miatt előzetesben

Nem sokkal az adás előtt vitték el a rendőrök a közszolgálati televízió népszerű gazdasági műsorának jóképű műsorvezetőjét. Partnernője a nézők megdöbbenésére egyedül vezette a műsort.

 

 

 

 

 

A női nézők kedvence volt Rui Chenggang, aki nemzeti húrokat pengetett a közszolgálati televízióban Pekingben. Ő érte el, hogy a Starbucks amerikai kávéházlánc kávézóját kitelepítették a Tilott Városból. A televíziós sztár azzal érvelt, nem egészen alaptalanul, hogy az egykori császári palotában stílustörés az amerikai kávézó jelenléte.

Hol van most Rui Chenggang? Egy másik székben ül, amely korántsem annyira kellemes. A korrupcióellenes kampány keretében hallgatják ki. Az, hogy előzetesen letartóztatták, azt mutatta: komoly bizonyítékok szólnak ellene. Mint ebből a látványos akcióból is kiderült, a korrupcióellenes kampány továbbra is teljes gőzzel folyik Kínában, ahol két újabb eset keltett figyelmet.

Kanszu államban halálra ítélték egy önkormányzat építészeti irodájának főnökét. 50 millió jüanos megvesztegetést bizonyítottak rá Kína egyik legszegényebb tartományában. Ez körülbelül 8 millió dollár.

A másik érdekes eset Peking közelében történt. Hopej tartományban a rendőrök becsöngettek egy káder házába. Miután a dörzsölt káder meglátta, hogy nem közönséges rendőrök, hanem a korrupcióellenes kampány emberei keresik, a hátsó ajtón elmenekült. Autós üldözés kezdődött. A káder kocsija felborult és ő maga meghalt. Tárcájában 47 hitelkártyát találtak.

Eddig a mindenható Politikai Bizottság két tagja bukott meg a korrupcióellenes kampányban. Po Hszilájt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Ő a 35 milliós Csungking első embere volt. A másik Hszü Cajhou tábornok a Központi Katonai Tanács alelnöke volt. Neje és lánya pénzért árulta a katonai rangokat. A harmadik nagy vad: Csou Jungkang. Ő már nyugdíjas, de nemcsak a Politikai Bizottságnak, hanem annak Állandó Bizottságának is tagja volt. Ez a hatalom szentélye. Ilyen magasrangú politikus nem állt bíróság előtt azóta, hogy elítélték Mao elnök özvegyét, Csiang Csinget. Csou Jungkang, aki korábban belbiztonsági főnök volt, házi őrizetben várja, hogy a sorsáról döntsenek. A rendőrök 90 milliárd jüan értékű vagyont koboztak el a családjától. Ez több mint 14 milliárd dollár.

A korrupcióellenes kampány tehát folytatódik Kínában, ahol Hszi Csinping elnök kiadta a jelszót: “ne csak a legyeket kapjátok el, de a tigriseket is!”

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez