A saria bíróság döntései nem jogerősek Indiában

Így döntött a Legfelső Bíróság. Azt nem mondta ki, hogy az iszlám bíróságok a törvényen kívül állnak, hanem úgy fogalmazott, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy számára mennyire fontosak ennek a bíróságnak a döntései, melyeknek “nincs helye a modern India jogrendjében”.

 

 

 

 

Mintegy 150 millió muzulmán él Indiában. Ők alkotják az 1,2 milliárd lakosú állam legnagyobb kisebbségét. Egyetlen államban, Kasmírban alkotnak többséget. India alkotmány kimondja, hogy a központi törvényhozás döntései csak akkor léphetnek hatályba Kasmírban, ha azokat a helyi parlament is jóváhagyja. Ezt a paragrafust az új indiai kormány ki akarja vezetni az alkotmányból mondván:, hogy az alkotmány mindenki számára egyformán kötelező.

A saria bíróságok Mohamed próféta szigorú régi törvényei alapján működnek. Elsősorban családi ügyekben hoznak döntéseket, ezek pedig igen szigorúak lehetnek. A hűtlen asszonyok megkövezése például elfogadott elv, de a gyakorlatban nemigen alkalmazzák Indiában. A sajtó mégis szinte egyöntetűen azért üdvözli a Legfelső Bíróság döntését, mert egyértelművé teszi, hogy a saria bíróságok döntései nem férnek be a modern indiai jogrendszerbe.

A szomszédos Pakisztánban, ahol az iszlám államvallás, más a helyzet. Ott például a becsületbeli gyilkosságot a törvény is elismeri. Becsületbeli gyilkosságnak az számít, ha egy nő nem a kiválasztott férfihoz megy feleségül, ilyenkor a családnak joga van megölnie őt. Elvben persze ez tilos, ám a ha a család egyik tagja megbocsát a gyilkosságért, akkor el van minden boronálva. Minthogy rendszerint a család maga követi el a becsületbeli gyilkosságot, így nem nehéz felmentetni a gyilkosokat.

Épp most tartja izgalomban Pakisztánt egy ilyen becsületbeli gyilkosság: egy 23 éves nőt téglával vertek agyon a bíróság épületében a rokonai. Apja és két bátyja vitte a prímet, két másik rokon is segített. A becsületbeli gyilkosság elkövetői most bíróság elé kerültek Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez