Nemzeti érdek a béke Thaiföld déli részén

Ezt deklarálta a katonai kormányzat, amely mielőbb szeretne véget vetni annak a muzulmán ellenállásnak, amely Thaiföld három déli tartományában folyik immár tíz esztendeje.

 

 

 

 

 

Több mint 6000 ember halt meg és ennél is többen megsebesültek azokban az összecsapásokban, melyek a hadsereg és a rendőrség, illetve a lázadó muzulmánok között zajlottak az elmúlt évtizedben. A három tartományt 1902-ben foglalta el Thaiföld akkori királya. Korábban a három tartomány egy muzulmán királyság része volt. Thaiföld lakóinak döntő többsége buddhista. A hadsereg, amely májusban átvette a hatalmat Bangkokban, élvezi a buddhista egyház támogatását.

Mit jelent az, hogy a béke nemzeti érdek Thaiföld muzulmánok által lakott déli részén?

Jelenthet olyan megoldást, mint Sri Lankán, ahol a hadsereg brutálisan leverte a tamil kisebbség lázadását. Sri Lanka is buddhista többségű ország, amely jó kapcsolatot ápol Thaifölddel. Lehetséges tárgyalásos megoldás is, hiszen a muzulmánok döntő többsége nem támogatja az iszlamista fanatikusok elképzeléseit egy iszlám államról. A rendezetlen helyzet viszont a dzsihádharcosok malmára hajthatja a vizet. A térségben a toleráns iszlám a jellemző, de a szélsőséges mozgalmak befolyása növekszik a közeli Malajziában és Indonéziában. A hadsereg, amely Prayuth tábornok irányításával átvette az ország irányítását, a polgári kormányzatnál valószínűleg jobban tisztában van a kockázatokkal.

Egy esetleges iszlamista lázadás leverése az ő feladata lenne, ezért deklarálták most, hogy a béke nemzeti érdek Thaiföld déli részén. Persze deklarálni ilyesmit mindig könnyebb, mint megcsinálni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez