Szex, korrupció és besúgás- egyre nagyobb a brit gyógyszeróriás botránya

Hihetőek azok a korrupciós vádak, melyeket a kínai hatóságok a Glaxosmithkline ellen fogalmaztak meg- állítja egy magándetektív, akit korábban maga a brit cég bérelt fel. Persze a magándetektív és kínai neje is per elé néz Kínában.

 

 

 

 

 

Ki köpte be a főnököt Londonban, a Glaxosmithkline központjában? Ezt kellett kiderítenie Peter Humphreynek és kínai feleségének, akik az ilyen rázós ügyekre szakosodtak Kínában. A nagyfőnök Londonban ugyanis kapott egy szexvideót, melyen a brit cég kínai főnöke vígan szexel egy nála jóval fiatalabb kínai nővel Sanghajban. Önmagában a videó is kínosan érintette Mark Reillyt, aki a Glaxosmithkline kínai részlegét vezette, de a mellékelt szöveg még kevésbé lehetett az ínyére. Ez ugyanis arról szólt, hogy a Glaxosmithkline kínai részlege egy külön turistairodát tart fenn.

Mivel foglalkozik ez az iroda Sanghajban?

Befolyásos kínai főorvosokat és kórház igazgatókat vendégel meg, természetesen a cég költségére. Álom utazásokat kapnak a befolyásos kínai döntéshozók, csinos fiatal hölgykísérővel. Majd persze elváratik tőlük, hogy gyógyszert kizárólag a Glaxosmithkline-tól rendeljenek.
Nemcsak a brit magándetektív nyomozott az ügyben, de a kínai rendőrség is. Hamarosan a cég egész kínai vezérkarát elfogták, a főnök Londonba menekült. Ott tárgyalt a nagyfőnökkel, majd visszatért Kínába, ahol letartóztatták és vádat emeltek ellene. Több mint tíz év börtönre számíthat.

A kínai főnökök még többre. A szóbanforgó utazási irodát becsukták, a csinos ifjú hölgyeket szélnek eresztették. Előbb még vallomást kellett tenniük. Hatalmas dossziét állított össze a kínai rendőrség: eszerint 3 milliárd dolláros korrupcióval vádolják a Glaxosmithkline-t Kínában. Ilyen nagyösszegű korrupciós vád még nem hangzott el multi ellen a Mennyei-Birodalomban.

Mit tesz a világhírű brit multi? Mindent tagad, közben viszont a korrupciót vizsgáló brit hatóság is nyomozni kezdett. Ügy most már nemcsak Pekingben, de Londonban is van, de vajon megtudjuk-e valaha is, hogy mi történt valójában?

Aligha. A brit magándetektívet és nejét zárt tárgyaláson ítélik el. A vád: bizalmas adatokkal való üzletelés. Ide tartozhat a szexvideó is. Meg persze az a kérdés, hogy ki szerelte be a kamerákat a brit főnök sanghaji lakásába? Mit tudott erről a kínai rendőrség? A Glaxosmithkline elleni korrupciós vád Kínában jól beleillik abba a nagy kampányba, melyet a megvesztegetés ellen folytatnak. Nagy kérdés: más multik nem követtek hasonló gyakorlatot a Mennyei-Birodalomban?

Csak orvosokat és kórházigazgatókat vesztegettek meg? Korábban kivégezték az országos gyógyszerfelügyelet főnökét Kínában. A vád korrupció volt. Vajon a Glaxosmithkline az egyetlen fekete bárány Kínában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez