Ázsiában egyre nagyobbak a jövedelemkülönbségek

Kínától a Fülöp-szigetekig, Indiától a Fidzsi-szigetekig gyors ütemű volt a gazdaság növekedése, de ennél is jóval inkább nőttek a jövedelemkülönbségek a lakosság különböző rétegei között- állapítja meg az Ázsiai Fejlesztési Bank friss jelentése.

 

 

 

 

A Gini koeficiens, amely a jövedelemkülönbségeket méri mind a kommunista vezetésű Kínában, mind a demokratikus Indiában és Bangladesben jelentős mértékben növekedett. Ebből az következik, hogy továbbra is nagyon sok a szegény ember ezekben az országokban. Az abszolút nyomor megszűnőben van, de a nagy szegénységben élők száma és aránya nem csökken jelentősen. A gazdasági növekedés üteme az elmúlt évtizedben csökkent a korábbihoz képest. Még mindig sokkal magasabb, mint Amerikában, Európában, vagy Japánban, de a korábbihoz képest csökkent.

Az államnak kisebbek a bevételei, ezért kevésbé tudja mérsékelni a jövedelemkülönbségeket, mint korábban. Ez a feladat elsősorban az államra vár, mert a globális piac tovább növeli a jövedelemkülönbségeket az egyes rétegek és régiók között.

“A növekedési ütem csökkenése az ázsiai szárazföldön megállt”- állapítja meg az Ázsiai Fejlesztési Bank jelentése. Jövőre valószínűleg 6,5%-os lehet a növekedés, míg korábban csak 6,1%-al számoltak. Ez szép növekedés, de valószínűleg kevés lesz arra, hogy érdemben csökkentse a növekvő jövedelemkülönbségeket Ázsiában. Mégis hogy lehetne mérsékelni a differenciát a jövedelmek terén?

“Oktatási reformmal. Ha sikerül az iskolarendszert versenyképessé tenni, akkor ott a szegényebb néprétegek is versenyképes tudásra tehetnek szert. Ezt pedig fel tudják használni a munkaerőpiacon, ezért az államoknak az oktatási reformra kell koncentrálniuk, ha csökkenteni akarják a jövedelem különbségeket!”- hangsúlyozza az Ázsiai Fejlesztési Bank friss jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez