Menekülnek a kamobodzsaiak Thaiföldről

70 ezer kambodzsai lépte át a határt azt követően, hogy elterjedt a hír, hogy a katonai vezetés Thaiföldön ki akarja utasítani a külföldi munkavállalókat az országból. A thaiföldi hatóságok cáfolják, hogy lenne ilyen tervük.

 

 

 

 

 

Több mint 150 ezer kambodzsai dolgozik Thaiföldön, de csak 80 ezer legálisan. Így azok, akiknek nem voltak legális papirjaik, gyorsan hazatértek. Arról panaszkodtak, hogy kirúgták őket a munkaadók, mondván az új rendszerben nincs szükség külföldi munkavállalókra. A hadsereg amióta hatalomra került májusban, valóban hazafias húrokat penget, de eddig nem történt semmiféle atrocitás a külföldiekkel szemben.

A külföldi turisták érkezését a katonai kormányzat kifejezetten támogatja.

Kambodzsában óriási a munkanélküliség és a szegénység, ennek következtében sokan keresnek munkát külföldön. Thaiföldön eddig lehetett munkát találni, de a polgárháborús bizonytalanság miatt lelassult a gazdaság növekedése és a munkanélküliség Thaiföldön is probléma lett. Ez magyarázhatja azt a pánikot, ami miatt a kambodzsaiak tömegesen hagyják el Thaiföldet. A katonai vezetés gazdasági fellendülést ígér, de senki sem tudja, hogy miképp akarja ezt elérni. A katonai kormányzat újra megindította a népszerű rizsprogramot, ennek következtében 800 ezer parasztgazda kapja meg a pénzét.

Ez nagyon népszerű döntés, viszont 2,9 milliárd dolláros kiadást jelent a költségvetésnek. Senki sem tudja megmondani, hogy ezt a hatalmas összeget honnan teremti majd elő a katonai kormányzat. Prayuth tábornok, Thaiföld új erős embere azt ígérte: szeptemberben lesz ideiglenes kormány, amely majd kézbeveszi a gazdaságot. Választás legközelebb őszhöz egy évre lehet Thaiföldön, így a katonai vezetésnek még bőven van ideje arra, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, már persze, ha vannak ilyenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez