120 millió éves dinótojásokat találtak

A világ legnagyobb pterosaurus lelőhelyére bukkantak kínai kutatók a Hszincsiang-Ujgur tartományban, a Mennyei-Birodalom nyugati részén. A szárnyas dinótojások nagyon ritkák, eddig csak négyet találtak és azokat is roncsolt állapotban. Most viszont öt ilyen tojás került elő teljes egészében.

 

 

 

 

 

A tudományos szenzációt a Kínai Tudományos Akadémia őslénykutató intézetének igazgatója ismertette. Elmondta, hogy a tojásokon kívül még 40 olyan csontvázat találtak a 120 millió éves telepen, amely hím és nőstény pteosaurusoké lehetett. Ezek olyan repülő dinók voltak, melyek szárnytávolsága elérte a 3,5 métert. Hosszúkás fejük volt és erős fogazatuk, mellyel valószínűleg halra vadásztak a közeli tóban.

A kínai tudós szerint ezen a telepen akár többszáz hasonló csontváz lehet, amely évekre munkát ad a kor kutatóinak. Ezt a dinólelőhelyet már 2005-ben felfedezték, de csak most bukkantak igazán értékes leletekre. A szárnyas dinótojások olyanok, mint a kígyók, vagy a gyikok mai tojásai- magyarázta egy másik kínai kutató, aki 3D felvételeket is mutatott arról az öt 120 millió éves pterosaurus tojásról, melyet a sivatagban találtak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez