Kikapcsolták Pakisztán legnézettebb televízióját

Kikapcsolták Pakisztán legnézettebb televízióját a kémfőnök bírálata miatt. Két hétig nem sugározhat műsort a Geo TV, amelynek még 60 ezer font pénzbüntetést is kell fizetnie (24 millió forint). Az ok: a televízió azt állította, hogy legnépszerűbb újságíróját a kémfőnök akarta lelövetni.

 

 

 

 

Április 19-én ismeretlen személyek rálőttek a népszerű újságíróra, aki súlyosan megsebesült, de nem halt meg. Néhány nappal később a Geo televízió szenzációs riportban közölte, hogy nem más rendelte meg az újságíró elnémítását, mint a rettegett katonai titkosszolgálat, az ISI feje. Megmutatták Zahirul Iszlám tábornok fényképét is, amely eddig nemigen szerepelt a nyilvánosság előtt. A titkosszolgálat főnöke tagadta a vádat és tüntetéseket szervezett a Geo televízió székháza elé. Az iszlamista fanatikusokból és nyugdíjas katonatisztekből álló tüntetők a televízió örökös betiltását követelték, a kábeltársaságoktól pedig azt, hogy vegyék ki a programjukból a “hazaáruló” televíziót.

Más tüntetők viszont az újságíró mellett léptek fel és a szólásszabadság védelmében emeltek szót. Bírálták a katonai titkosszolgálatot az iszlamista fanatizmus támogatása miatt. A tálib mozgalmat a kilencvenes években az ISI hozta létre Pakisztánban. A kapcsolatok állítólag azt követően sem szakadtak meg, hogy az USA szétverte a tálib rendszert Afganisztánban. Oszama bin Laden állítólag az ISI védelme alatt éldegélt egy katonai lakóparkban, nem messze Pakisztán első számú katonai főiskolájától. Hillary Clinton külügyminiszter korában nyíltan azzal vádolta a katonai hírszerzést, hogy az rejtegeti Oszama bin Ladent. Pakisztán különben az USA szövetségese, de ebben a kérdésben nem sikerült az egyeztetés. Amikor 2011-ben amerikai kommandósok megölték Oszama bin Ladent Pakisztánban, akkor az ISI felháborodottan tiltakozott mondván: őt nem értesítette senki a készülő akcióról. Mire a CIA azt válaszolta, hogy azért nem értesítettük erről az ISI, mert ők értesíthették volna Oszama bin Ladent.

Nemcsak az USA-val rossz a katonai hírszerzés viszonya Pakisztánban, de saját kormányával is. Nawaz Sharif miniszterelnök tüntetően meglátogatta a kórházban a meglőtt újságírót. A kormányfő ezenkívül elment Indiába, az új miniszterelnök Narendra Modi beiktatására. Erre még nem volt példa a két állam történetében. Az ISI hevesen ellenezte ezt a békülékeny gesztust. Indiában azzal vádolják a pakisztáni katonai hírszerzést, hogy ő szervezi az iszlamista terrorakciók jórészét Indiában.

Most a médiahatóság meghajolt a nagy nyomás előtt és megbüntette azt a televíziót, amely nyíltan kimondta, hogy a kémfőnök akarta megöletni a számára kényelmetlenné vált újságírót. A patthelyzet tehát tovább tart: az ISI továbbra is állam az államban, de korábbi főnökét, aki aztán Pakisztán elnöke is lett, Pervez Musharafot bíróság elé idézték gyilkosság vádjával.

Azzal vádolják, hogy az egykori kormányfő, Benazir Bhutto megölésére ő adott utasítást, éppúgy mint most utóda, az újságíró lelövésére. Politikai patthelyzet van tehát Pakisztánban, ahol a legnézettebb televíziót két hétre betiltották.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez