Meghalt az utolsó indián, aki legyőzte a japán kódfejtőket

29 navajo Indián önként jelentkezett az amerikai tengerészgyalogsághoz a második világháború idején. Az ő nyelvük lett a titkos kód, melyet a japán hírszerzés soha nem tudott feltörni. 93 éves korában meghalt az utolsó navajo code talker.

 

 

 

 

 

Chester Nez és 28 társa kénytelen volt egy új nyelvet kitalálni, mert a navajo indiánok nem ismerték a korszerű fegyvereket. így lett a vadászgép madár és a bombázó terhes madár. Később a 29 code talker-hez csatlakozott még pár száz, úgyhogy a háború végén már négyszázan küzdöttek az amerikai hírszerzés soraiban. A tengerészgyalogság különleges nemzeti értékként vigyázott rájuk, ha ugyanis a japánok rájöttek volna arra, hogy a navajo indián nyelv az amerikai kód alapja, akkor meg tudták volna fejteni a rendszert. Ez hatalmas előnyt biztosított Amerikának. hiszen ők ismerték a japán hadsereg kódját, miközben a japánoknak fogalmuk sem volt arról, hogy mit is keresnek egyáltalán.

“Büszke vagyok rá, hogy a japánok soha nem tudták megfejteni a nyelvünket!”- nyilatkozta 2011-ben 90. születésnapján Chester Nez. A 300 ezres navajo nemzet feje méltatta a code talkerek fontos szerepét a második világháborúban. Külön kiemelte, hogy a navajo harcosok önként jelentkeztek a tengerészgyalogsághoz, miután megtudták, hogy Japán megtámadta Amerikát. A tengerészgyalogság szóvivője hangsúlyozta: a navajo indiánok nagy szerepet játszottak az információs háborúban Japán ellen. Az USA egészen a nyolcvanas évekig titkolta a navajo indiánok kiemelt szerepét a Japán elleni információs háborúban, mert a Pentagonban arra gondoltak, hogy háború esetén még jól jöhetnek az indián nyelvek.

Csak az internet megjelenése okozta azt a változást, hogy a hagyományos kódnyelv elveszítette korábbi jelentőségét. A navajo rezervátumban vasárnapig félárbócon lobognak a zászlók, hogy megemlékezzenek a 93 éves korában meghalt utolsó navajo hírszerzőre, aki legyőzte a japán kódfejtőket a második világháború idején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez