Musical Maria nővérről, akit kivégeztek Észak-Koreában

Kim prostituáltként kereste kenyerét Kínában, ahova Észak-Koreából menekült, majd áttért a keresztény hitre és felvette a Maria Magdaléna nevet. Bibliákat terjesztett Észak-Koreában. Kivégezték.

 

 

 

 

 

 

Erről írt musicalt egy észak-koreai zeneszerző, akinek az életpályája sokban hasonlít Maria nővér sorsához. “Mindketten Phenjanban születtünk és mindketten keresztények lettünk.”- mondta a zeneszerző, aki harminc levelet is váltott Maria nővérrel, amikor az még Kim néven Kínában élt. A zeneszerző első musicalje az észak-koreai lágerek rémes világáról szólt. “Szeretném, ha műveimet nem a politikai tartalom miatt szeretnék, hanem a művészi értékük miatt!”- nyilatkozta a zeneszerző, aki a Phenjani Maria címet adta második musicaljének.

Hangsúlyos a bibliai párhuzam, hiszen Kim is prostituáltként élt Kínában. Akkor tért át a kereszténységre, amikor épp nemi betegséggel kezelték. Ezután lett misszionárius. Először a Kínában élő koreaiak között tevékenykedett. Körülbelül 2 millió koreai él a Mennyei-Birodalom területén. Számuk egyre nő, mert mind többen menekülnek Észak-Koreából Kínába. Itt lett Kimből Maria nővér, aki hazament Észak-Koreába, bár tudta, hogy az életét teszi kockára, hiszen a világtól elzárt kommunista állam halállal bünteti a hitterjesztést. 2009-ben még látták Maria nővért egy kényszermunkatáborban, majd egyszercsak eltűnt. Kivégezték.

Dél-Koreában a római katolikus egyház befolyásos intézmény. Nemrég a pápa bíborossá nevezte ki az egyház vezetőjét. Ferenc pápa a nyáron Dél-Koreába látogat, abba az országba, ahol egész nyáron játszák azt a musicalt, mely a hittérítő mártírról, Phenjani Máriáról szól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez