Kínai állami cégek megszakítják kapcsolataikat

Válaszul az USA internetes kémkedési vádjára, Peking megtiltja az állami cégeknek, hogy nagy amerikai tanácsadó vállalatokhoz forduljanak. Attól tartanak ugyanis a kínai vezetők, hogy a nagy amerikai tanácsadó cégek, mint például a McKinsey, tovább adják az információkat a CIA-nek.

 

 

 

 

Az amerikai igazságügyi miniszter öt kínai katonatisztet vádolt meg azzal, hogy ipari kémkedést folytattak Amerikában, az interneten keresztül. Például az atomerőműveket építő Westinghouse cég belső rendszerét törték fel épp akkor, amikor tárgyalások folytak arról, hogy az amerikai vállalat négy atomerőművet épít Kínában. Pekingben visszautasították a vádakat, sőt ellentámadásba mentek át. Huligánnak nevezték az amerikai kormányt, amely Snowden leleplezései szerint nyugodtan megfigyelt szinte mindenkit a világon. Az NSA egykori munkatársa először HongKongba érkezett és ott találkozott a kínai titkosszolgálat szakértőivel. Pekingben tehát elég pontosan tudhatják, hogy mit is tud róluk Amerika.

Most megszakítják a kapcsolatot a McKinsey-vel, vagy a Boston Consulting Group-pal és más nagy tanácsadó cégekkel. Kiderült ugyanis, hogy a nagy amerikai cégek- a kormány felhívására- együttműködtek a hírszerzéssel abban, hogy információkat szerezzen külföldi gazdasági vállalkozásokról. A kínai tilalom a hírek szerint egyelőre csak az állami vállalatokra vonatkozik, de nem kétséges, hogy hamarosan kiterjesztik a magáncégekre is. Ha pedig így lesz, akkor óriási veszteség éri a nagy amerikai tanácsadó cégeket, melyek számára a kínai piac valóságos aranybánya volt.

Kína nyomán más államok is meggondolhatják, hogy vajon a nagy amerikai tanácsadó cégek nem adják-e tovább a megszerzett üzleti információkat az amerikai kormánynak, azon belül is a CIA-nek?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez