“Elmegyek a beiktatási ünnepségre, ha meghívnak!”

“Elmegyek a beiktatási ünnepségre, ha meghívnak!”- mondta Modi felesége. Jashoda Ben, a nyugdíjas tanárnő most először nyilatkozott azóta, hogy férje Narendra Modi elsöprő fölénnyel nyerte a választásokat Indiában. A szülők által létrehozott házasság még akkor jött létre, amikor mindketten fiatalkorúak voltak. Modi megszökött otthonról, sikeres politikus, majd miniszterelnök lett.

 

 

 

Jashoda Ben olyan iskolában tanított, ahol nagyon sok a muzulmán gyerek. Ezt a választási kampány során jól felhasználta Modi, akitől sok muzulmán tart egy kissé. Nem véletlenül: 2002-ben Gujarat államban, ahol Modi volt a főminiszter muzulmánellenes pogrom során több mint 1200 embert megöltek. Most ezért is adta első “First Lady” interjúját a gujarati televíziónak Jashoda Ben, akinek létét hivatalosan Modi csak idén, a választási kampány idején ismerte el.

Önök elváltak?

“Nem, nagyon boldog voltam, amikor Narendra Modi elismerte, hogy a felesége vagyok. Nem felejtett el annyi év után sem. Ő a házasság után a politikának szentelte magát és mivel intelligens és tehetséges, jó vezető lett belőle. Ilyen értelemben tehát külön élünk, hiszen az ő világa a politika.”- nyilatkozta az új indiai miniszterelnök neje.

Elmegy a beiktatási ünnepségre?

“Ha meghívnak, akkor természetesen elmegyek!”- válaszolta. A beiktatási ünnep Modi számára sokkal inkább politikai, mint családi esemény. Meghívta az ősellenség, Pakisztán miniszterelnökét. Ilyen még nem volt a két állam viharos történetében. India 1,2 milliárd lakosából 150 millió muzulmán és a számuk gyorsan növekszik. Ők tartanak Moditól és pártjától, a BJP-től, annak ugyanis vannak olyan vezetői, akik szerint a muzulmánok “idegenek” Indiában.

A történelmi győzelmet arató BJP parlamenti frakciójában egyetlen egy muzulmán sincsen, ezért fontos Modi számára a muzulmán kisebbség megnyugtatása és a kapcsolatok javítása Pakisztánnal, ahol az iszlám államvallás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez