Önégetés a vitás területek miatt

Felgyújtotta magát pénteken egy vietnami asszony. Így tiltakozott az ellen, hogy Kína olajfúrótornyot helyezett üzembe nemrég a Dél-kínai-tengeren, a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében.

 Az esetről a vietnami állami sajtó számolt be. A Than Nien című újság internetes oldalán azt írta, hogy a 67 éves nő péntek kora reggel taxival érkezett Ho Si Minh-város központjába. Az egykori elnöki palota előtt, az őrök szeme láttára felgyújtotta magát, mielőtt azok segíteni tudtak volna neki.

A nő tűzhaláláról szóló hír villámgyorsan elterjedt a világhálón. A lap idézett egy magas rangú városi tisztviselőt, aki azt mondta, hogy a helyszínen egy műanyag palackot találtak, gyújtót, valamint kézzel írott tiltakozó szövegeket. Ez utóbbiakon azt állt: “Legyünk egységesek, hogy szétzúzzuk a kínai inváziós összeesküvést”, illetve “támogassuk a vietnami parti őrséget és a halászokat”.

Az önégetés ritka Vietnamban, bár az elmúlt években időről-időre előfordultak ilyen esetek.

Az elmúlt napokban Kína-ellenes zavargások törtek ki Vietnamban amiatt, hogy a vitatott hovatartozású területen fúrásokba kezdett egy kínai olajfúrótorony. A zavargásokban két kínait megöltek, és több mint százat megsebesítettek, a tüntetők több kínai érdekeltségű gyárat megrongáltak, a berendezéseikben kárt okoztak.

Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez