Prayuth tábornok nem viccel Thaiföldön

Bangkok utcáin fegyveres járőrök cirkálnak, miközben a 100 milliós ország új ura begyűjtötte a befolyásos Shinawatra családot, köztük Yingluck Shinawatra volt miniszterelnök asszonyt is. A leváltott kormányfő terepjárója megérkezett egy katonai támaszpontra, majd átment egy másikba, de nem távozott.

 

 

 

 

Több mint száz politikus élvezi jelenleg a hadsereg vendégszeretetét, miközben a katonai tanács teljes mértékben átvette a hatalmat. Prayuth tábornok számára nem új helyzetről van szó: 2006-ban is kulcsszerepe volt abban, hogy a hadsereg megbuktatta Thaksin Shinawatra miniszterelnököt, a mostani volt kormányfő féltestvérét. Prayuth tábornok akkor még csak a katonai junta tagja volt, most már ő a főparancsnok és Thaiföld ügyvezető miniszterelnöke.

Hat hónapja tart a politikai válság az országban. 28 ember meghalt és több mint 700 megsebesült a nagy utcai tüntetések során. A vörösingesek és a sárgaingesek évtizedek óta küzdenek egymás ellen Thaiföldön. A sárgaingesek Bangkokban népszerűek és számíthatnak a katonák és rendőrök támogatására, a bíróságokról nem is beszélve. Yingluck Shinawatra asszonyt a bíróság fosztotta meg hatalmától két hete. A vörösingesek jogi puccsot emlegettek. Ők inkább vidéken népszerűek, vezetőjük a Shinawatra család. A dúsgazdag félig kínai família leleményes módszert eszelt ki: drágán megveszik a rizst a gazdáktól, és aztán olcsón eladják azt külföldön. A különbözetet az állam állja. A rizsalap a csőd szélén, viszont vidéken a többség a vörösinges pártot támogatja.

A vörösingesek feje külföldön él, mert hazájában elítélték korrupció miatt. Thaksin Shinawatra sietett is elítélni a puccsot. Nincs ezzel egyedül: Kerry amerikai külügyminiszter is jogtalannak nevezte a katonai hatalomátvételt. Ennek ellenére a szakértők jelentős része úgy véli, hogy Prayuth tábornok nem viccel és a hadsereg hosszú távra rendezkedik be Thaiföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez