Lehet-e egy szépségkirálynő ellenzéki?

“Vörösingesek! Meg akarjátok buktatni a királyt?! Azt már nem! Húzzatok el, de nagyon gyorsan!”- írta egy 22 éves fiatal lány, akit most a politikai válság kellős közepén szépségkirálynővé választottak Thaiföldön.

 

 

 

 

“Csak a barátaimnak szántam a bejegyzéseket a Facebookon!”- mentegetőzött a 22 éves Weluree Ditsayabut a televízióban. Ő ugyanis egész Thaiföldet képviselni szeretné a Miss World versenyen. Politikai múltját nem tagadhatja meg, mert a bulvárlapok bőven hoznak a csípős megjegyzésekből, mellyel az ifjú hölgy a vörösingeseket és személyesen Yingluck Shinawatra miniszterelnök asszonyt illette.

Miért ne lehetne radikális politikai véleménye egy 22 éves lánynak Thaiföldön, ahol hónapok óta húzódik a nagy politikai válság? A vörösingesek és sárgaingesek évek óta lappangó ellentétei újra a felszínre törtek. Most már a hadsereg próbál meg rendet tenni az országban.

Kevesen kérdőjelezik meg az új szépségkirálynő szépségét, ám abban sokan kételkednek, hogy a sok szép lány közül miért épp olyan nyerte a koronát, aki ennyire utálja a vörösingeseket és személyesen a miniszterelnök asszonyt? Persze minden szépségkirálynő-választás kapcsán felmerülnek politikai és más szempontok is, de Thaiföldön annyira megosztott a közvélemény, hogy sokan hajlamosak mindenben politikát látni.

Kik a vörösingesek? Ők többnyire vidékiek és szegények. A Shinawatra családot támogatják, amely Thaiföld egyik leggazdagabb famíliája, de olyan mezőgazdasági támogatási rendszert talált ki, mely előnyös sok vidéki családnak. Eszerint a rizst jó pénzért felvásárolja a kormány a gazdáktól, majd veszteséggel eladja külföldön. A különbözetet az állam fizeti. A támogatási alap a csőd szélén áll, sok gazda meg sem kapta a pénzét.

A sárgaingesek viszont meg akarják szüntetni az egész rendszert, mondván az nem más, mint szavazatvásárlási gépezet. A sárgaingesek inkább városlakók és a modernizáció fontosságát hangsúlyozzák szemben a rizs termesztéssel.

A 100 milliós ország végzetesen megosztott: a vörösingesek rendszeresen megnyerik a választásokat, ám a hatalmi apparátus, a hadsereg, a bíróságok inkább a sárgaingeseket támogatják. Kiderült ez akkor, amikor a bíróság megfosztotta hatalmától Yingluck Shinawatra miniszterelnök asszonyt. Befolyásos bátyját Thaksint, aki szintén az ország miniszterelnöke volt, ugyancsak a bíróság fosztotta meg hatalmától és ítélte el korrupció miatt.

A vörösingesek és a sárgaingesek szembenállása minden bizonnyal még hosszú évekig elhúzódik majd Thaiföldön, ahol olyan szépségkirálynőt választottak, aki nem is titkolja: nem kedveli a kormányt és a miniszterelnök asszonyt. hanem a sárgainges ellenzékkel szimpatizál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez