Óriási orosz-kínai gázüzlet

38 milliárd köbméter gázt szállít a Gazprom Kínába 2018-tól kezdve. Ezt aztán fokozatosan 68 milliárd köbméterre emelik majd. Putyin orosz elnök Sanghajban találkozik Hszi Csinping kínai államfővel. Ott írják alá a megállapodást.

 

 

 

 

 

“Mennyibe kerül majd egy köbméter orosz gáz Kínának? Körülbelül 400 dollárba.”- mondta a kínai Államtanács szakértője. Ez nagyjából annyi, mint amennyit az oroszok kértek a földgázért. Putyin jelezte az ukrajnai válság első szakaszában, hogy a nyugati szankciók miatt keletre fordul Oroszország. A legkézenfekvőbb választás Kína, amely már amúgyis Oroszország első számú gazdasági partnere. Hszi Csinping kínai államfő első külföldi útja Moszkvába vezetett. Putyin most ezt viszonozza, amikor Sanghajba látogat.

A két ország közben közös flottagyakorlatot is tart a “partszakaszok védelmére”. Ez válasz Obama amerikai elnök nemrégiben végrehajtott kelet-ázsiai utazására, amikor arról biztosította Japánt, Dél-Koreát és a Fülöp-szigeteket, hogy megvédi őket Kínával szemben, ha kell. Közben persze azért az amerikai hadügyminiszter Kínában tett látogatást és megtekintette azt a kínai repülőgép-anyahajót, melyet még a nagy Szovjetunióban kezdtek el építeni.

A kínai fegyveres erők vezérkari főnöke pedig az USA- ba látogat, ahol megnézi a szárazföldi erők főparancsnokságát Észak-Karolinában, Fort Braggben. Kínai tábornok ott még sosem járt.

A vonzások és választások színjátéka tehát tovább tart az USA, Kína és Oroszország között, de figyelemreméltó, hogy Pekignek sokkal intenzívebb kapcsolata van a két másik nagyhatalommal, mint azoknak egymással. Vagyis lehet, hogy Amerika és Oroszország szembenállása az ukrajnai válságban elsősorban a nevető harmadiknak, Kínának kedvez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez