Brit gyógyszergyár óriási korrupciós botránya

“A Glaxosmithkline brit gyógyszeróriás több milliárd jüannal vesztegette meg a kínai orvosokat, hogy az ő gyógyszereit vásárolják meg!”- állítja a belügy Pekingben. Ilyen komoly megvesztegetés akár életfogytig tartó szabadságvesztést is jelenthet a brit cég helyi igazgatójának.

 

 

 

 

Mark Reilly az első korrupciós vádak hallatán Nagy-Britanniába utazott, de azután visszatért Kínába. Közölte, hogy együttműködik a rendőrséggel. Cége időközben leváltotta. Új igazgatót neveztek ki a Glaxosmithkline élére Kínában. A világ legnépesebb országa aranybánya a Glaxosmithkline számára. Az üzleti forgalom meghaladta a 6,9 milliárd jüant – ez 1,1 milliárd dollárt jelent. A cég forgalma az utóbbi években átlagosan 14%-al nőtt évente a világ legígéretesebb piacán.

Az utolsó hasonló, nagy külföldi korrupciós ügy az ausztrál Rio Tinto esete volt 2009-ben. Akkor a külföldi cég négy vezetőjét ítélték el megvesztegetés miatt. 7-14 éves börtönbüntetést kaptak a menedzserek. Akkoris egy nagy korrupcióellenes kampány része volt a külföldi cég elleni rendőri vizsgálat és most is hasonló a helyzet.

Hszi Csinping elnök általános offenzívát hirdetett meg a korrupció ellen, rögtön a hatalomra kerülése után 2012-ben. A Glaxosmithkline úgy került a rendőrség látókörébe, hogy Sanghajban találtak egy olyan utazási irodát, amely szinte kizárólag a brit világcég számára szervezett utazásokat és a résztvevők szinte kizárólag a Glaxosmithkline potenciális ügyfelei voltak.

A luxus utazások, melyeken olykor prostituáltak is elkísérték a kiemelt ügyfeleket, a meghívottaknak nem kerültek semmibe, mindent a Glaxosmithkline fizetett. Később kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen módja az orvos társadalom megvesztegetésének Kínában. A brit óriás a korrupciós vádak ellenére mindenképp jelen kíván lenni a Mennyei-Birodalom piacán, hiszen lehet, hogy ettől függ a Glaxosmithkline jövője a globális gyógyszerpiacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez