Menekülhetnek a kompkatasztrófa felelősei

Mártíroknak tekintik Dél-Koreában azokat a középiskolás diákokat, akik vízbefulladtak egy hajókirándulás során. A közvélemény példás ítéletet követel, ám a kompot üzemeltető társaság főnökei valószínűleg megúszhatják a felelősségrevonást.

 

 

 

 

 

A vizsgálat sok hiányosságot talált a komp biztonsági rendszerében és a személyzet képzése terén. Mindenki úgy gondolta Dél-Koreában, hogy ezért a kompot üzemeltető társaság a felelős. A tulaj fia gyorsan be is jelentette: a család tízmillió dolláros vagyonát az áldozatok megsegítésére és más jótékony célra fordítja. Persze azért közben ügyvédeket is keresett és talált is. A családnak van már ebben gyakorlata: a papa négy évet ült adócsalás miatt.

A méregdrága ügyvédek szépen rávetették magukat a törvénykönyvre és jó kibúvót találtak. Először nem is akartak hinni a szemüknek, de a törvényben nem szerepel a hajózási társaság felelőssége a lehetséges balesetek miatt. Ez hogy lehetséges? Úgy, hogy a hajózási törvény szép részletesen leírta, hogy mi az üzemeltető társaság felelőssége balesetkor.

Ezt a törvényt módosították és a társaság felelősségét kihagyták. Helyette azt írták be, hogy a társaság felelős a hajók és kompok biztonságáért, de az ezzel kapcsolatos rendelkezések nem a törvényben kerülnek szabályozásra, hanem minisztériumi rendeletben. Ez 2012-ben történt. A minisztérium rendelete azóta sem készült el Dél-Koreában, ahol még mindig a kompkatasztrófa áldozatait siratják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez