Brit cégvezetőt vádolnak korrupcióval Kínában

Korrupcióval vádolják a Mark Reilly-t, aki 2009-től tavalyig vezette a GSK kínai leányvállalatát. A hatóságok szerint a brit férfi kiterjedt korrupciós hálózatot működtetett, a vállalat pedig milliárdos nagyságrendben fizetett ki kenőpénzeket.

A kínai rendőrség korrupcióval vádolja a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari csoport korábbi helyi vezetőjét és több beosztottját, akik a hatóságok szerdai bejelentése szerint több milliárd jüannyi vesztegetési pénzeket fizettek ki orvosoknak, kórházaknak és kormányzati tisztviselőknek azért, hogy az egészségügyi intézményekben a GSK készítményeit használják.

A brit Mark Reilly-t – aki 2009-től tavalyig vezette a GSK kínai leányvállalatát – és a cég két kínai állampolgárságú menedzsere a hatóságok szerint “kiterjedt korrupciós hálózatot” működtetett, és a vállalat eladásainak növelése érdekében milliárdos nagyságrendben (egy jüan 35,5 forint) fizetett ki kenőpénzeket.

Ugyanakkor a korrupciós hálózat abból a szempontból gyenge hatékonysággal működött, hogy az így elért illegális üzleti előnyt nagyságrendileg hasonló összegre tették a hatóságok, mint a vesztegetésbe befektetett pénzt. A többletbevételeket állítólag könyvelési trükkökkel tüntették el.

A rendőrség szerdán fejezte be a nyomozást az összesen 46 gyanúsítottat érintő ügyben, a bizonyítékokat pedig átadta az ügyészségnek.

A GSK-botrány tíz hónappal ezelőtt robbant ki, de azzal kapcsolatban eddig csak a GSK egyes alacsonyabb beosztású kínai munkatársait vették őrizetbe a hatóságok. Legutóbb 2009-ben keveredett külföldi cég hasonlóan súlyos korrupciós botrányba Kínában, akkor a brit-ausztrál Rio Tinto bányászati vállalat négy vezetőjét – köztük egy ausztrált – hét és tizennégy év közötti börtönbüntetésekre ítéltek.

A mostani ügy igen érzékenyen érintette a brit cég kínai eladásait, amelyek értéke az előző két negyedévben 61, illetve 29 százalékkal esett vissza. A kínai piac – más szektorokhoz hasonlóan – egyre fontosabb a gyógyszeripari cégek számára, amelyek a dinamikusan növekvő országban akarják ellensúlyozni a lanyhuló nyugati keresletet.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez