Türkmén táltos a kínai elnöknek

10 millió dollárt is megérhet az a türkmén táltos paripa, melyet Türkmenisztán elnöke adott át Pekingben Hszi Csinping államfőnek. Annak idején a világhódító Nagy Sándor és Dzsingisz kán is ilyen lovon irányította hadseregét. Kína egy császára háborút indított, hogy megszerezze a híres türkmén paripákat.

 

 

 

 

A Han dinasztiához tartozó Vu Ti (Wudi) császár követett küldött abba a királyságba, amely a mai Türkmenisztán helyén a híres nevezetes ferganai paripák ura volt. Rengeteg aranyat vitt magával a követ, de hiába. A helyi uralkodó megölette és a pénzt zsebrevágta. Ez hiba volt, mert a feldühödött kínai császár hatalmas hadsereget küldött és le is győzte a helyi uralkodót. A háború végén több mint ezer paripát zsákmányolt. A költői hajlamú uralkodó versben dicsőítette a háborús sikert. “Óda a táltoshoz” a költemény címe.

Kiderül a versből, hogy az, aki ennek a csodálatos paripának a nyergében ül, az az egész világnak parancsol.

2000-ben, amikor Csiang Cemin akkori kínai államfő Türkmenisztánban tett látogatást, ugyanilyen paripát kapott. Utóda, Hu Csintao 2006-ban lett egy ilyen világhódítóknak való csodálatos ló tulajdonosa. Most Gurbanguly Berdihmuhamedov türkmén államfő Hszi Csinpinget ajándékozta meg az Akhal-Teke telivérrel, amely egyébként Türkmenisztán szimbóluma is. A közszolgálati televízió mutatta Kínában, amint Türkmenisztán elnöke sárgarépával eteti a táltost, miközben Hszi Csinping elnök derűsen mosolyog.

A paripa persze sokkal fotogénebb, mint a szerződések, melyeket Pekingben aláírtak. Türkmenisztánnak már így is Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere és a türkmén földgáz legnagyobb vásárlója. 8000 kilométeres vezeték köti össze Türkmenisztánt Kínával. A most aláírt szerződés szerint 2016-ban már 65 milliárd köbméter földgáz érkezik majd évente Türkmenisztánból Kínába. Peking igyekszik diverzifikálni energiaimportját. Hamarosan Pekingbe érkezik Putyin orosz elnök, aki hatalmas orosz földgáz szállításról állapodik majd meg a hírek szerint Kínával. Arról nincs hír, hogy Putyin hoz-e táltost magával Pekingbe, mint Türkmenisztán elnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez