Betiltották a bikaviadalt Indiában

A bika szarvára kötözött értékes tárgyakért évente ezrek tették kockára az életüket Tamil Nadu államban. A jallikatu nevű több mint 2000 éves bikaviadal ezentúl állatkínzásnak minősül- döntött a Legfelső Bíróság Indiában.

 

 

 

 

2008-ban már született hasonló ítélet, akkoris betiltották a tamil bikaviadalt. A tilalom mindössze négy napig élt, Tamil Nadu állam ugyanis fellebbezett. Beadványában arra hivatkozott, hogy a jallikatu bikaviadal ősi tamil tradíció, amely több mint kétezer éves múltra tekinthet vissza. Ezenkívül szentül megígérte, hogy betartja a Legfelső Bíróság intelmeit és a bikaviadal során nem történik állatkínzás.

A Legfelső Bíróság szerint viszont igenis történik és ezért az állatvédőknek adtak igazat, akik évek óta kampányolnak a bikák érdekében. Most az állatvédők úgy érzik, hogy mérföldkő a Legfelső Bíróság döntése és ez fordulatot hozhat más hasonló ügyekben is. Persze Tamil Nadu államban másképp látják ezt a dolgot. Mindenképp ismét fellebbezni akarnak.

Az állam fontos a politikai egyensúly szempontjából és ezt jól tudják maguk a tamilok is, akik a kilencvenes évek elején megölték India akkori kormányfőjét, mert szerintük nem támogatta megfelelő mértékben a tamilok ügyét Sri Lankán. Gyilkosait nemrég engedték ki a börtönből és sokan nemzeti hősként ünnepelték őket Tamil Naduban, ahol most el vannak szánva, hogy megvédik a nemzeti bikaviadalt, ha kell India Legfelső Bírósága ellen is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez