Egyre több a kábszercsempész Kínában

Erről tájékoztatta a China Dailyt a pekingi belügy kábítószerosztályának vezetője: tavaly 1491 ügyet lepleztek le. Ez 14,5%-os növekedés egyetlen év alatt. 138 olyan eset volt, amikor 10 kilónál több kábítószert találtak a kínai rendőrök.

 

 

 

 

“Ma már globálisan folyik a kábszercsempészet, ezért a kínai rendőrségnek is egyre inkább ilyen kategóriákban kell gondolkodnia!”- hangsúlyozta a pekingi kábszerelhárítás főnöke. Elmondta például, hogy egy Csen nevű kábszerkirály Új Zélandon és Fiji szigetén élt és onnan irányította hálózatát, mely Kantonban működött. Hat év után sikerült elkapni a kábszerfőnököt és bíróság elé állítani Kínában. Bár a pekingi kábszerelhárító főnök ezt nem említette, Csent, a kábszer maffia kantoni királyát minden bizonnyal halálra ítélték és ki is végezték Kínában.

Egy másik kábítószercsempész-láncot Tadzsikisztán rendőrsége segítségével buktattak le. Ez a nemzetközi hálózat az úgynevezett Arany Félhold övezetben, tehát Afganisztán, Pakisztán és Irán határvidékén termelte meg az alapanyagot, melyet azután Tadzsikisztánon keresztül juttattak el Kínába. Szárazföldi úton a Hszincsiang-Ujgur tartományba, hajón pedig Kantonba. Ezt a bandát is lebuktatták. Az Aranyháromszög, vagyis Mianmar, Laosz és Thaiföld hagyományosan a kábszermaffia egyik központja, annak ellenére, hogy a jelentősége az utóbbi időben csökkent. A kínai kábítószerelhárítók nyolc összekötő irodát állítottak fel a határ övezetben, ahol kicserélik az információkat a kábszercsempészettel kapcsolatban Kínában, Thaiföldön, Mianmarban és Laoszban.

Peking a jövőben fokozottan együtt kíván működni az USA-val és az Európai Unióval az információcsere ügyében, hiszen “a kábszer kereskedelem immár teljesen globális lett!”- hangsúlyozta a pekingi kábszerelhárítás főnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez