Mangó tilalom az Európai Unióban

Tilos Indiából mangot és padlizsánt behozni az Európai Unió területére egészen 2015 végéig, mert fertőzött szállítmányokat találtak az ellenőrök. India az egyik legnagyobb mango exportőre volt az EU-nak.

 

 

 

A brüsszeli döntés azért sújtja Indiát, mert onnan több fertőzött szállítmány érkezett annak ellenére, hogy az Európai Unió már korábban figyelmeztette Delhit: ha nem tartja be az egészségügyi szabályokat, akkor jön a teljes tilalom a mangora és a padlizsánra, meg még egy-két az indiai konyha számára fontos növényre.

Persze a helyzet nem végzetes a fogyasztók szempontjából, hiszen mango import nemcsak Indiából volt: Banglades és Pakisztán nem került a tilalmi listára, mintahogy Kenya, Uganda, Brazília, vagy Peru sem.

Így csak India látszik vesztesnek, de Delhi jelezte, hogy már megtették a szükséges egészségügyi intézkedéseket és a mango, vagy a padlizsán nem veszélyezteti az európai fogyasztók egészségét. Brüsszelben még töprengenek és így egyelőre érvényben van a tilalom.

Nem szabad mangot és padlizsánt behozni Indiából. Persze az, hogy a gyümölcsök és növények származási helyét mennyire lehet ellenőrizni, az nagy kérdés a mai globalizált világkereskedelemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez