Brunei bevezeti Mohamed próféta szigorú törvényét

A saria május elsején lép életbe, de csak fokozatosan alakítják át a jogrendet az olajban gazdag miniállamban Borneo szigetén. Ezt maga a szultán jelentette be, aki a bűnözés növekedésével indokolta a döntést.

 

 

 

Május elsejétől büntethetik azokat, akik elmulasztják a pénteki istentiszteletet Bruneiben. A lakosság 80%-a muzulmán, de sok a keresztény és a buddhista is. A törvény elvben rájuk is vonatkozik éppúgy, mint a külföldi vendégmunkásokra. Az alkohol tilalma csak egy év múlva lép életbe, akkor viszont kéz levágásra ítélhetik a “bűnöst”.

Május elsejétől ezt a büntetést kaphatják a tolvajok. Bevezetik a megkövezést is, házasságtörés esetére. Ugyancsak súlyos büntetés jár annak a nőnek, aki nem a férjétől vár gyermeket. A melegek is rendkívül súlyos büntetésre számíthatnak Bruneiben.

Ellen de Genneres, a neves hollywoodi sztár közölte: tiltakozásul sohasem száll meg olyan hotelben, mely a szultán tulajdona. Erre szólította fel a többi hollywoodi művészeket is. Stephen Fry, a jeles színész máris csatlakozott az akcióhoz. A szultán tulajdonában van a Dorchester luxus hotel lánc, amely több szállodát is birtokol Los Angelesben és Londonban. A szultán öccse a londoni szállodákban hajnalig tartó partikat rendezett, ahol sok sztár is megfordult. Vígan itták a pezsgőt és bőven fogyott a kábszer is. Mindkét nemhez tartozó prostituáltak is jelen voltak. Mindez immár halálos bűnnek számít Bruneiben, ahol a második év végén lép életbe a saria, a maga teljes szigorúságában.

“A főmufti igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy az iszlám bíróságok csak nagyon alapos bizonyítékok alapján ítélkeznek majd.”- ígérte a vallási vezető. Brunei az első ország Ázsia keleti részén, mely bevezeti a sariat. A szultán döntését máris üdvözölték az iszlamista erők Malajziában. Ebben az országban 60% a muzulmán malájok aránya, mégis sokan követelik a saria bevezetését az egész lakosság számára. Vannak hasonló hangok a világ legnépesebb muzulmán államában, Indonéziában is. Az ENSZ elítélte Brunei döntését a saria bevezetésére és nem valószínű, hogy Malajzia, vagy Indonézia a közeljövőben követné a miniállam példáját. Törvénykezésüket szigoríthatják oly módon, hogy a saria szigorú döntéseit beépítik a saját jogrendjükbe Malajziában, vagy Indonéziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez