Véres pólók: Banglades a fellendülés és az iszlám fanatizmus között

Véres pólók- ez a mozgalom neve, mely a Rana Plaza munkásnőinek jogaiért küzd egy évvel a katasztrófa után, mely több mint ezer életet követelt. Akkor a Korán iskolások is segítettek a mentésben, pedig szerintük nőknek nincs helye a gazdaságban és a közéletben.

 

 

 

“A női emancipáció gondolata ellenkezik Mohamed próféta tanításaival”- állítják az iszlám fanatikusok Bangladesben, akik Szajid Qutb-ra, a nagy teológusra hivatkoznak. Szerintük a nőnek a családban a helye és ott is alárendelt a szerepe a férfiakhoz képest. Tavaly még több mint egymillió fanatikus muzulmán vonult az utcára, hogy követelje: vegyék ki az alkotmányból a női egyenjogúságról szóló részeket. A miniszterelnök asszony nem hátrált meg: a felvonulást követő zavargások idején a rendőrök belelőttek a tüntetőkbe. Az alkotmány nem változott meg, a miniszterelnök asszony pártja legyőzte a választásokon az általuk támogatott iszlamista pártot.

A probléma persze megmaradt, hiszen a véres pólók mozgalma is azt mutatta, hogy Banglades textiliparát, amely az ország fő export ágazata, nagyrészt nők működtetik. Ők haltak meg a Rana Plaza romjai között és ma is ők termelik meg Banglades exportjának a jórészét. “Banglades a jövő egyik kis tigrise”- állítja egy szakértői csoport.

A következő tíz évben a világ 10 leggyorsabban fejlődő országa között lehet, persze csak akkor, ha a lányok és asszonyok továbbra is hajlandók rémes munkakörülmények között dolgozni, havi 50 dollárért. Az iszlám fanatikusok azt állítják, hogy ez így nem éri meg. Vajon van-e más útja a felzárkózásnak? Valószínűleg nincs, de az iszlám fanatikusok nem is fel, hanem elzárkózni akarnak. Visszazárni a nőket a családba, ahonnan a munkavállalással kitörtek.

Banglades dilemmájában benne van sok más muzulmán ország problémája is. Az olcsó női munkaerő a felzárkózás záloga, de ez azzal jár, hogy el kell ismerni a szebbik nem egyenjogúságát, ami nem megy könnyen egyetlen muzulmán országban sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez