“Mindenki tekintse patkányoknak a terroristákat!”

Ezt hangsúlyozta Kína első embere egy nemzetbiztonsági tanácskozáson.”Vasfalat kell emelnünk a terrorizmussal szemben!”- jelentette ki Hszi Csinping, aki nemcsak államfő és a kormányzó kínai kommunista párt vezetője, de a nemzetbiztonsági tanács főnöke is.

 

 

 

 

 

Korábban a nemzetbiztonsági tanács vezetője nem az első számú ember volt, de ez Hszi Csinping alatt megváltozott. Annális inkább, mert a nemzetbiztonsági tanács korábbi vezetőjét házi őrizetben tartják. Tőle és családtagjaitól 90 milliárd jüant koboztak el. Csou Jungkang, a korábbi nemzetbiztonsági főnök állítólag puccsot kísérelt meg a tiltott városban 2012 nyarán. A puccskísérlet és a korrupciós vádak mellett azt is felrótták neki, hogy erősödött a terrorizmus a Hszincsiang-Ujgur tartományban. Itt valóságos lázadásra is sor került Urumcsiban, ahol injekciós tűket szúrtak a kínai kereskedők torkába az ujgur aktivisták.

Peking szóhasználata szerint mindenki, aki kétségbe vonja Kína területi egységét és a kínai kommunista párt vezető szerepét, az terrorista. Ezen az alapon számolnak le mindenfajta ellenállással az ujgurok között.

Hszincsiang-Ujgur tartomány első embere nemrég megerősítette: a határtartományban növekszik a vallási fanatizmus és ez megerősítheti a terrorizmust. Nemrég ujgur aktivisták már Pekingben a Tienanmen téren is követtek el merényletet. Egy másik csapat a Hszincsiang-Ujgur tartománytól messze fekvő Jünnan tartomány fővárosában késekkel támadt a járókelőkre egy pályaudvaron. A csuklyás terroristák több tucat embert halálra késeltek.

“El kell érnünk, hogy az emberek úgy tekintsenek a terroristákra, mint a patkányokra!”- hangsúlyozta Hszi Csinping. Ezzel arra utalt, hogy az iszlám vallású ujgurok között sok támogatója akad a fegyveres aktivistáknak, akik a nemzeti és vallási sérelmek nevében hajtják végre az akcióikat. Kína első embere most nyomatékosan kiemelte: a nemzetiségi és vallási vezetők támogatása nélkülözhetetlen a terrorizmus elleni harcban Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez