Alibaba jótékonykodik

2-4 milliárd dolláros jótékonysági alapot hoz létre a világ legnagyobb internetes kereskedőjének két alapítója: Jack Ma és Joe Tsai. Az Alibaba idén a newyorki tőzsdére megy, a részvények 2%-a lesz a jótékonysági alap pénzügyi bázisa.

 

 

 

Az Alibaba értékét 100-200 milliárd dollárra becsülik. Ennek alapján a legnagyobb kínai jótékonysági alapítvány jöhet létre, mely felveszi a versenyt a Bill és Melinda Gates alapítvánnyal is. A Microsoft alapítója sietett is gratulálni a két kínai milliárdosnak. Jack Ma, aki angol tanár volt Hangcsouban, amikor megalapította az Alibabat, elmondta: feleségével együtt úgy döntöttek, hogy ötven éves korukig keresik a pénzt, ötven éves koruk után viszont költeni kezdik azt, méghozzá nagyrészt jótékony célokra. Jack Ma szeptemberben lesz ötven éves.

Milyen célokat tűzött ki az Alibaba alapítvány, melynek még nincs saját neve? Nagyjából ugyanolyanokat, mint Bill és Melinda Gates: környezetvédelmi, egészségügyi, oktatási és kulturális programokat támogatnak mind Kínában, mind pedig külföldön. Jack Ma külön kiemelte azt, hogy az egészség jelentős részben a jólinformáltságon múlik. 10 éve Kínában még sokan nem tudták, hogy mi a rák. Ma már szinte mindenki tudja, hála az egészségügyi felvilágosító programoknak.

“Nem vagyok orvos, de szeretnék emberi életeket menteni!”- hangsúlyozta Kína egyik leggazdagabb embere Jack Ma. Kezében az Alibaba részvényeinek alig több mint a 7%-a van. Tavaly már lemondott vezérigazgatói posztjáról.

A kínai üzletembereket gyakran éri az a vád, hogy nem jótékonykodnak, mint az amerikai milliárdosok. Az Alibaba két alapító atyja most ezt a képet akarja kissé kedvezőbbé tenni, amikor létrehozza a világ egyik legnagyobb jótékonysági alapját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez