Észak-Korea ifjú diktátora nemzeti sajtot akar

Háromtagú észak-koreai szakküldöttség érkezett Franciaországba, hogy tanulmányozzák a sajtkészítés csínját-bínját. Észak-Koreában ugyan alapelv a dzsucse, az önerőre támaszkodás, ám Kim Dzsongun kedvenc sajtja az emmentali Európában készül.

 

 

 

Az ifjú diktátor Svájcban volt középiskolás diák és megkedvelte a sajtot. Észak-Koreában nem talált megfelelő minőséget, ezért szakértőit Franciaországba küldte, hogy megtanulják: hogy készül a jó sajt? Besancon városában tanulmányozzák a sajtkészítés titkát az észak-koreai szakértők, akik a fejükkel felelnek. Otthon olyan emmentali sajtot kell produkálniuk, mint amilyet a diktátor fiatalkorában Svájcban megszokott. Nem lesz könnyű Észak-Koreában utánozni az európai sajtkészítés mestereit.

Márcsak azért sem, mert nincs megfelelő minőségű tej. Ez különben az egész koreai félszigeten gond: még a jóval fejlettebb Dél-Korea is Európából, vagy Észak-Amerikából importálja a minőségi tejtermékeket.

Hírek szerint svájci mintafarm épül valahol a hegyekben Észak-Koreában. Ezen a farmon az importált tehenek olyan tejet adnak majd, amelyből jó minőségű sajt készíthető. Az ifjú diktátor hamarosan hozzájuthat kedvenc emmentali sajtjához, nemzeti színekben is. Közben persze Észak-Korea 24 millió polgára örül, ha jegyre tejet kap a boltban. Sajt csak a dollárboltokban kapható, vagyis csakis a káderek juthatnak hozzá. Kim Dzsongun ragaszkodva a dzsucse, az önellátás eszméjéhez. Saját nemzeti emmentali sajtot akar és minden bizonnyal meg is kapja, ha a három észak-koreai sajtmester sikerrel jár Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez