Ez olyan volt, mint egy gyilkosság!- mondta Dél-Korea elnökasszonya

Négy újabb tagját tartóztatták le a komp személyzetének Dél-Koreában, ahol a kapitánnyal együtt már heten vannak őrizetben. Közben a hatóságok közölték: 46 holttestet azonosítottak és 238 utast eltűntnek nyilvánítottak.

 

 

 

Park elnökasszony szerint szinte gyilkosággal ért fel az az utasítás, mely szerint az utasok nem hagyhatták el a kabinjukat. A komp ugyanis nagyon lassan borult fel, vagyis sokan megmenekülhettek volna, ha nem tartják be a kapitány utasítását. Szinte mindenki a kabinjában maradt, mert Dél-Koreában az emberek rendkívül fegylemezettek: ha a kapitány úgy rendelkezik, hogy a kabinban kell maradni, akkor biztosan tudja, hogy mit csinál.

Egyébként Li kapitány egy reklám videón ezt el is mondta: a 69 esztendős kapitány arra figyelmeztette mosolyogva az utasokat, hogy ha minden utasítását betartják, akkor nem lehet baj.

Ő maga nem volt a kormánykeréknél a döntő pillanatban, hanem rábízta azt egy 26 éves újonc tisztre, aki életében először vezetett ilyen nagy hajót. Miért nem rendelte el a komp kiürítését azonnal a tapasztalt kapitány? Attól félt, hogy az utasokat elsodorhatják a nagy hullámok, melyek oldalára döntötték a kompot, melynek fedélzetén összesen 476 ember volt, a legnagyobb részük középiskolás diák.

Annak a középiskolának az igazgatóhelyettese, amelynek diákjai a kompon utaztak, felkötötte magát az iskola tornatermében. Valószínűleg azért, mert lelkiismeretfurdalása volt. Ő megmenekült, miközben diákjai jórésze vizbefulladt. Azok menekültek meg, akik nem hallották a kapitány utasítását és a vízbe vetették magukat, illetve mentőcsónakba szálltak.

A 69 éves kapitány egyébként a reklám videón elmondja: fiatal tisztként ő is követett el hibát. Okinawa közelében hajója fel is borult és csak annak köszönheti az életét, hogy a japán hadiflotta egyik hajója megmentette. Most minden bizonnyal súlyos büntetés vár a komp kapitányára, akit tisztársaival együtt bűnös felelőtlenséggel vádolt meg Dél-Korea elnökasszonya.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez