Adócsalók szégyenlistája

Csak minden 200-ik polgár fizet adót Pakisztánban, a honatyák fele még az adóbevallást sem tölti ki. Most először az adóhivatal hosszú listát tett közzé az adócsalókról.

 

Azt reméljük, hogy minden teázóban ez lesz a fő téma. Ki mennyi adót csalt?- mondta az adóhivatal szóvivője a leleplező kampány kezdetén. Pakisztánban katasztrofális az adófizetési morál. Alig minden kétszázadik adózó vallja be a jövedelmét. 2011-ben a honatyák 70%-a ki sem töltötte az adóbevallást. Rá egy évre már a képviselők 50%-a vállalkozott erre. Nem véletlenül. Az IMF szólt: Pakisztán nem kap több hitelt, ha nem lesz jobb az adófizetési morál. Jelenleg egy 6,7 milliárdos IMF hitel van függőben.

A költségvetés helyzete időtlen idők óta katasztrofális Pakisztánban, ahol az állam adóbevételek híján nem tudja működtetni a rendszert. A bíróságok például évtizedes késésben vannak. Rémes a helyzet a kórházakban és az iskolákban is.

Mindez a radikális iszlamisták, a tálibok malmára hajtja a vizet. A szegény emberek számára ugyanis csak két út kínálkozik egy nem-működő államban: az emigráció, vagy a lázadás. Most az adóhivatal megkísérli a reformok útját: növelni akarja az adóbevételeket, hogy az állam képes legyen ellátni feladatait.

Meghozza az eredményt a szégyen lista? Sok múlik az eliten. Vajon a gazdagok és hatalmasok észbe kapnak-e és kifizetik az adó tartozást, vagy azt gondolják, hogy eddig se fizettünk, ezután miért tennénk? A bíróságok úgyis csak évek múlva foglalkoznak az üggyel, akkor pedig meg lehet kenni őket, hiszen a közszolgálatban olyan rosszul fizetnek, hogy a korrupció szinte beleszámít a havi fizetésbe. Pakisztán megalakulása után több mint hatvan évvel megszületett az adócsalók első szégyenlistája, hogy helyrehozza azt, amit az elődök elmulasztottak, s ezzel versenyképes állammá varázsolja az országot főként Indiával, a nagy vetélytárssal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez