Nem leányálom a cselédsors Ázsia egyik leggazdagabb országában

Az év eleje óta a törvény szerint minden cselédnek hetente jár egy szabadnap. A munkaadók egyharmada adja csak ki a szabadnapot.

 

 

 

A gazdag ázsiai városállamban a cselédek döntő többsége külföldi. Jogaikat sokszor semmibe veszik a munkaadók, akik tudják, hogy bármikor kaphatnak olcsón másik cselédet Indonéziából, vagy a Fülöp-szigetekről. Külföldi nyomásra a törvényhozás megszavazta, hogy egy szabadnap jár a cselédeknek. Ha ezt nem adja ki a munkaadó, akkor pénzben kell kifizetnie. Ha ezt sem teszi, akkor törvénysértést követ el és bíróság elé idézheti őt a saját cselédje.

De vajon melyik külföldi cseléd oly bátor, hogy ezt meg is tegye? Egyelőre egy ilyen per sem indult. A munkaadók arra hivatkoznak, hogy nekik minden nap szükségük van a cselédre, mert a gyerekekre minden nap vigyázniuk kell, vagy pedig az idős szülőt állandóan gondozni kell. Sok cseléd sem kéri ki a szabadnapját, hanem inkább pénzt akar. Ilyenkor aztán megkezdődnek a viták: mennyit is ér a cseléd szabadnapja? Nyilvánvaló, hogy a viták során a munkaadó sokkal jobb helyzetben van, mint a külföldi cseléd.

Olyan nagy a szegénység és a munkanélküliség Kelet-Ázsiában, hogy többezer lány várja a lehetőséget, hogy cseléd lehessen Szingapúrban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez