Elköltözik a főváros Pekingből?

Nem, de Baoding városába telepítenek át több fontos intézményt, hogy tehermentesítsék a fővárost. Pekingnek több mint 21 millió lakosa van, számuk évente 600 ezerrel nő.

Új szuper régió tervét dolgozta ki a Tervbizottság: Peking, Tiencsin és Hopej tartomány alkotja ezt majd. Így létrejön Kína harmadik gazdasági szuper régiója: a Jangce deltája /Sanghaj/ az egyik, a másik pedig a Gyöngy folyó deltája/ Kanton/. A változás fő oka, hogy Pekingben nem lehet levegőt venni. A személyautók száma 5,35 millió és állandóan növekszik annak ellenére, hogy szigorúan korlátozzák az új autók eladását a kínai fővárosban. Az évi 600 ezer bevándorló miatt a fővárosban állandóan emelkednek a lakás árak, melyeket a pályakezdő fiatalok már egyáltalán nem tudnak megfizetni.
Úgy lehet megállítani a rohamot Peking ellen, hogy Baodingben más Hopej tartománybeli városokba irányítják azokat, akik Pekinget célozták meg. Baoding sem kisváros: csaknem 10 millió lakosa van. Viszont nemigen rendelkezik azzal a vonzerővel, ami a fővárost jellemzi: éttermek, színházak, szórakozó helyek ezrei.
A Tervbizottságot ez nemigen érdekli, de a kínaiakat annál inkább. A világhálós vitákban alapvető szempont, hogy az arcnélküli városokban, mint Baoding vagy Sencsen kevesen akarnak élni. Régen elég volt egy rendelet és az emberek oda mentek, ahova küldték őket, de a mai Kínában ez már nem így van. Ezért a decentralizált modell a valóságban nemigen működik: a főváros lakossága várhatóan a jövőben is növekedni fog. Peking és Tiencsin vezetői persze optimistán nyilatkoztak az új szuper régióról, de pontosan tudják: Peking 21 millió, vagy Tiencsin 14 millió lakója nem cseréli fel életét egy jelentéktelen vidéki várossal. Így marad az a megoldás, hogy Pekingből Baodingba telepítenek több fontos állami intézményt. Óvatosan nem közölték: melyik intézményekre is gondolnak. Pontosan tudják ugyanis, hogy a fővárosi intézmények dolgozói megesküdtek a feleségüknek: nem költözünk Baodingbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez