A világ legszegényebb First Ladyje

A világ legszegényebb államfője, tudjuk Mujica uruguayi elnök. A legszegényebb First lady azonban nem az ő felesége – a leendő indiai miniszterelnök Narendrera Modi neje mindössze 50 ezer forintnyi nyugdíjából él egy kis faluban. Persze kérdés, lesz-e belőle akármilyen szinten is valós First Lady.

Narendra Modi a hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) első embere minden valószínűség szerint hamarosan India miniszterelnöke lesz. Hívei és ellenfelei is mindeddig úgy tudták róla, hogy szigorú nőtlenségben él, a mozgalommal jegyezte el magát. Kétségtelen soha nem jelent meg feleségével együtt semmilyen rendezvényen, és mindeddig üresen hagyta a “házastárs” rovatot az összes hivatalos papírján is. A körülötte keringő legenda azt terjesztette, hogy még igen fiatalon meg akarták nősítani, de ő elhagyta leendő nejét és családját, hogy beálljon a hindu nacionalisták felkatonai szervezetébe, a Rashtriya Svayamsevak Sanghba, amiből kiemelkedve aztán a főminiszterségig, majd a miniszterelnök-jelöltségig jutott.

Ez év februárjában azonban kiderült, hogy a történet csak félig-meddig igaz. Előkerült egy nyugdíjas tanítónő egy kis faluból Gujarat államból, bizonyos Jashodaben Modi, aki állította, hogy ő a nagy ember felesége. igaz ugyan, hogy 1968-as igen fiatalon kötött házasságuk után nem sokkal valóban faképnél hagyta őt Modi, de ő azóta is lelkesedik érte, olyannyira, hogy minden beszédére eljárt titokban. Nem is bánja igazán, hogy otthagyták, hiszen megérti, Narendrát, aki él-hal a nemzetért. MNinden nap imádkozik a hindu istenekhez, hogy férje miniszterelnök legyen.

Az igazán különös azonban, hogy mennyire más világban él a leendő miniszterelnök, és asszonya. A szerény és kedves tanárnő, aki 2009-ben nyugalomba vonult, mindig igen barátságos volt a muzulmán gyerekekhez. Soha nem tett különbséget köztük és a hindu gyerekek között. Ennek azért van nagy jelentősége, mert férje pártja, a BJP sokak szerint megosztó párt, és alapja a hindutva, a hinduság elve, a muszlimokkal pedig sokszor nincs jó viszonyban. 

A leendő First Lady igen szerény körülmények között él – összesen négy szárija van – de a faluban mindenki (még a muszlimok is) igen nagy tisztelettel viseltetnek iránta. És most először maga Narendra Modi is elismerte, hogy ők egy párt alkotnak – legalább is hivatalosan – Varanasiban, ahol a választásokon indul kitöltötte képviselőjelölti adatlapját. Harminc év és számos (sikeres) választás után most először bejelölte rajta feleségét is. Modi fivére is elismerte, a politikus valóban nős. A kormányzó Kongresszus Párt aktivistái azóta Modin köszörülik nyelvüket. Többször is megfogalmazták a költőinek szánt kérdést,hogy vajon mit várhat India fél milliárd asszonya egy olyan embertől, aki a saját feleségét is megtagadta harminc éven át. Mennyire hiteles egy olyan ember a nőügyi kérdésekben – amik most, amikor az ország már el is ismeri, hogy megállíthatatlannak látszik a tömeges erőszak járvány, igencsak jelentősek – egy olyan politikus, aki arra sem méltatta a saját feleségét, hogy meglátogassa.

A BJP erre azzal vág vissza, hogy egy politikusnak inkább a hazáját kell szeretnie, és nem az asszonyokat. (Fel is emlegetik Javaharlal Nehrut a kongresszus legendás vezérét, aki túlzottan is nagy érdeklődést mutatott Lord Mountbatten brit kormányzó felesége iránt.) Azt pedig, hogy Modi elhanyagolta feleségét inkább erénynek érzik – így legalább bizonnyal nem korrupt, nem osztogat mindenféle javadalmakat családtagjainak. Így aztán nagyon valószínű, hogy a nyugdíjas tanítónőből sosem lesz valódi First lady.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez