Eladó a hatéves menyasszony

Adóssága elengedése fejében akarta férjhez adni egy afgán férfi hatéves lányát. A hitelező akkor engedte volna el az adósságot, ha a kislány férjhez megy 19 éves fiához.

 

Egy amerikai ügyvédnő közbelépett és a furcsa házasság így meghiúsult. Jogvédő szervezetek értesítették az amerikai ügyvédnőt arról, hogy egy 6 éves kislányt akarnak férjhez adni az adósság elengedése fejében Afganisztánban. A helyszínre utazott, ahol a következőket tudta meg: a vidékről Kabulba költöző családfő 2500 dollárt kölcsönzött, mert nem tudta kifizetni felesége kórházi kezelését. Minthogy határidőre nem tudta visszafizetni a kölcsönzött pénzt, a hitelező új megoldást ajánlott: a kislányt adják férjhez 19 éves fiához. Az apa bele is ment.

Szerencsére az ügyvédnőnek sikerült meggyőznie a Vének Tanácsát, a Jirgat, hogy nem lenne helyes, ha egy 6 éves kislányt férjhez adnának, ráadásul épp az adósság elengedése fejében. Az ügyvédnő szerzett pénzt, az adósságot kifizették és a kislány visszatérhetett a családjához. Kabulban a Központi Zeneiskola felajánlotta, hogy a kislány ott folytathatja a tanulmányait. A hatéves Naghma sorsa ezek szerint szerencsésen rendeződött, de kiderült: Afganisztánban még a fővárosban is teljesen természetesnek tekintik, hogy egy 6 éves kislányt férjhez adnak az adósság elengedése fejében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez