Ellenzéki győzelem az indonéz választásokon

Az utóbbi hónapokban hirtelen nagy népszerűségre szert tevő PDI-P csak a voksok mintegy 19 százalékát szerezte meg a szerdai szavazáson. Így a közvélemény-kutatások előrejelzésével ellentétben nem lesz jogosult önállóan jelöltet állítani a július 9-én esedékes elnökválasztásra.

Az ellenzék fő erejét adó Indonéz Demokratikus Küzdelem Pártja (PDI-P) a vártnál kevesebb szavazattal ugyan, de megnyerte az indonéziai parlamenti és helyhatósági választásokat, amelyeken a legnagyobb meglepetést az iszlám formációk erősödése hozta – derült ki az előzetes eredményekből.

A népszerű jakartai kormányzó, Joko Widodo vezetése alatt az utóbbi hónapokban hirtelen nagy népszerűségre szert tevő PDI-P csak a voksok mintegy 19 százalékát szerezte meg a szerdai szavazáson, így a közvélemény-kutatások előrejelzésével ellentétben nem lesz jogosult önállóan jelöltet állítani a július 9-én esedékes elnökválasztásra. Indonéziában egy párt vagy koalíció csak akkor jogosult erre, ha megszerzi a parlamenti mandátumok 20 százalékát vagy a voksok 25 százalékát.

Elemzők szerint a PDI-P a kampányban nem használta ki eléggé vezetője népszerűségét, és most szövetségeseket kell keresnie. A befektetőket nyugtalanítja a legnagyobb délkelet-ázsiai gazdaságban a választások után megnövekedett politikai bizonytalanság, csütörtök délre több mint 3 százalékkal estek az indonéz részvények.

Az előzetes eredmények szerint a második helyen – a voksok 14,4 százalékával – az 1966 és 1998 között hatalmon lévő diktátor, Suharto egykori politikai gépezetének számító Golkar Párt végzett, míg a Joko Widodo legfőbb ellenfelének tartott, az emberi jogok megsértésével vádolt Prabowo Subianto pártja, a Gerindra (Nagy Indonézia Mozgalom Párt) a szavazatok 11-12 százalékával a harmadik. Susilo Bambang Yudhoyono elnök tömörülése, a korrupciós botrányok sorozatába keveredett Demokrata Párt (PD) csak a szavazatok 10 százalékát szerezte meg. A 2004 óta hivatalban lévő Yudhoyono az alkotmány értelmében már nem szállhat ringbe harmadik államfői mandátumért.A CSIS kutatóintézet szerint a választásokon a vártnál lényegesen jobban teljesített a részt vevő öt iszlám párt, a voksok összesen 32 százalékát szerezték meg. Elemzők szerint ezek a tömörülések megosztottak, így nem valószínű, hogy koalícióra lépnének közös jelölt indításáért az elnökválasztáson.

A többségében szunnita muzulmán délkelet-ázsiai szigetországban a választásokon nem történtek erőszakcselekmények. A helyi média beszámolója szerint több jelölt támogatottsága növelésére az utolsó pillanatban étolajat, cukrot, pénzt ajánlott a választóknak. Ez a gyakorlat illegális ugyan, de széles körben elterjedt.

A szerdai választásokon 12 párt indult a képviselőház (Dewan Perwakilan Rakyat) 560 mandátumának, valamint a több ezer tartományi és kerületi képviselői helynek a megszerzéséért. A mintegy 186 millió választásra jogosultnak körülbelül 75 százaléka járult az urnákhoz, ami öt százalékponttal több a 2009-es részvételi aránynál. A választási bizottság május 9-én teszi közzé a hivatalos eredményeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez