A világ legnagyobb kukái az óceánok

Ezt most ország-világ láthatja is, amikor folyik a keresés a szerencsétlenül járt malajziai utasszállító gép fekete doboza után Ausztrália partjaitól nyugatra.

 

 

 

 

Hatalmas szeméthalmok úsznak az óceánokban, ezek tele vannak egyszer használatos termékekkel, melyek nem bomlanak le a természetben. De van rengeteg lakás berendezési tárgy is, mert minden nagy cunami rengeteg házat lerombol a parton. Aztán a víz sodrában beérkeznek az óceánok nagy úszó kukáiba.

Hány van ezekből? Az Atlanti és a Csendes-óceánon két-két ilyen hatalmas úszó szeméttelep van: az egyik északon, a másik délen. De mi van az Indiai-óceánon, ahol a kutatás folyik a malajziai gép fekete doboza után? Ott is úszik egy hatalmas szeméthalom, de ezt viszonylag későn fedezték fel, 2010-ben. Hol cirkulál ez a szemét tömeg? Valahol félúton Ausztrália és Afrika között.

A tudósok már sokszor felhívták a figyelmet arra, hogy az óceánok lassan szemeteskukák lesznek. A politikai döntéshozók jelezték, hogy tisztában vannak a problémával, de aztán nem csináltak semmit. Mindig volt fontosabb, mint a nagy óceánok szennyezettsége, pedig egyre gyakoribbak a nagy tajfunok és cunamik és ilyenkor egész falvak, vagy városrészek sodródhatnak az óceánok közepébe. A nagy 2011-es japán cunami, amely megrongálta a fukusimai atomerőműveket is, alaposan otthagyta nyomait az óceánon. Még mindig ott cirkulálnak a fából készült bútorok, vagy épp tetőszerkezetek a Csendes-óceánon, többezer kilométerre Japántól – írja a National Geographic.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez