Japán digitalizálja a Vatikán könyvtárát

Ez a cikk a kicsinyke Japánról szól, amint igyekszik megérinteni a világ többi részét. Egyrészt a Vatikán épp szerződést köt a NTT-vel, hogy 600 évnyi irattári és könyvtári dokumentumot digitalizáljanak, másrészt a japán kormány 38 csábító ösztöndíjjal jutalmazza India legjobb és legokosabb diákokat. Készüljenek fel azokra a mikro és makro történésekre, amelyek végbementek, míg Észak-Amerika mélyen aludt.

 

 

 

 Az NTT segít a Vatikánnak irattári dokumentumokat digitalizálni

Bár ez a hír már több napos, de széles körben még nem adták le a hírekben. Világszerte számos technológiai cég és vállalat közül a japán telekommunikációs óriás, az NTT fogja irányítani a Vatikán könyvtárának és irattárának digitalizálását a 14. századtól a 20. századi dokumentumokig. Függetlenül attól, hogy ki hogyan érez a vallás iránt, ezek nyilvánvalóan az emberiség legdrágább és legfontosabb történelmi gyűjteményei és ezt a munkát megfelelően kell elvégezni. Természetesen az NTT-nek megvan a képessége ahhoz, hogy ezt véghezvigye és a japán vállalkozások jól ismertek a részletes, aprólékos munkáról, de ez azért elég érdekes. Bár a Sintó és Buddhista hagyományok behálózzák a japán közönséget, épp olyannyira, mint a „Judeo-kereszténység” a nyugati civilizációt, ennek ellenére a japán emberek többsége nem vallásosnak és nem „Jézus-hívőnek” vallja magát. Nincs szó persze semmiféle ítélkezésről, ez csupán egy érdekes jelenség.

38 indiai hallgató nyert japán tudományos ösztöndíjat

Kicsit kapcsolódva az előző cikkhez, a japán kormány a saját költségén több diplomás indiai hallgatót invitál Japánba ebben az évben, hogy tovább mélyítsék tanulmányaikat. Az ösztöndíjat a MEXT, a Japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztériuma finanszírozza. Ennek oka (a keringő pletykáknak ellenére, hogy Japán a világ leginkább elkülönült és elszigetelt monokultúrája) a gazdasági és technológiai hatás, amely egyre inkább kiterjed az egész világra. Az ösztöndíjak, nemzetközi fejlesztések, sushi, walkman változatos és komoly hozzájárulást nyújt és komoly hatással van a globális popkultúrára. Egy kapcsolódó kis tény. Tudja melyik állam biztosítja a legtöbb tőkebefektetést az Egyesült Nemzetek számára? A válasz könnyű. A 300 milliónyi lakossal rendelkező USA, míg a második a 3. legnagyobb gazdasággal és 130 millió lakosával Japán. Kína, amely a második leggyorsabban növekvő makrogazdaság és amelynek a lakossága japán tízszerese, mindössze 6. a listán és a hozzájárulásuk mértéke csak fele annak, amit Japán ad. Szintén említendő, hogy a japán kormány és ipar minél inkább közeledni próbál Indiához. Egyrészt gazdasági okok miatt, másrészt pedig, mert kulcs szereplő lehet abban a játékban, amit Japán a legnagyobb kereskedelmi partnerével űz, a 6-os számú tőkebefektetővel, az Egyesült Nemzetekkel.

Ezek voltak a hét friss japán technológiai hírei

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez