Mennyit keres Kína első embere?

Miért volt olyan magasan megkötve Mao elnök és Csiang Cemin államfő nadrágja? Netán pelenkát hordtak?
Ilyen kérdéseket firtattak a WeChat kínai szerzői. Már nem teszik, ugyanis a hatalom közbelépett.

 

 

Nem lehet immár elérni azokat a címeket, ahol liberális újságírók és más nyitott polgártársak szabadon fejtegethették véleményüket Kínáról és persze a vezetőkről, akik egyelőre szemmel láthatóan bírálhatatlanok. Nemrég bizottság alakult a kormányzó kommunista párt központjában az internet ellenőrzésére. Az elnök nem más, mint Kína első számú embere Hszi Csinping, akinek a jövedelme iránt érdeklődtek nemrég egyesek. Ezentúl nem teszik, illetve nem a WeChat-en teszik, ahol több mint negyedmilliárd ember érheti el őket.

Hszi Csinping jövedelméről kiderült, hogy hivatalosan mintegy havi 1700 dollárt kaphat. Ez a duplája annak, amit egy átlagos pekingi munkavállaló manapság megkeres. Minthogy Peking belvárosában egy szép lakás manapság egymillió dollárba kerül, az államfőnek elég sokáig kellene dolgoznia, ha a saját jövedelméből kellene szállást szereznie. Persze mindenki tudja, hogy Kínában a vezetők a Tiltott városban élnek luxuskörülmények között, ingyen.

De nem is ez az igazán kínos, hanem a New York Times tavalyi cikksorozata, amely azt állította, hogy a politikai hatalom szentélyében, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságában mindenki milliárdos amerikai dollárban is. Vajon miből? A New York Times honlapját akkor napokig nem lehetett elérni Kínában, a tudósítókat kiutasították. Most azokat a kínai címeket tiltották le, ahol ugyanerről tudakozódtak. Tart tehát a macska-egér harc a cenzorok és a bloggerek között Kínában, ahol a világ legnagyobb olvasó közönségének a befolyásolása a tét.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez