„Csak mamutagyarat árusítunk”

A kínai Arts and Crafts lánc meghajtotta fejét a közakarat előtt és a továbbiakban nem értékesít elefántcsontot hongkongi üzleteiben.
„Csak mamutagyarat árusítunk.” – nyilatkozta a cég egy alkalmazottja, de nem volt hajlandó részletekbe menően nyilatkozni.

 

 

A múlt hónap középen két hongkongi kézműves üzlet dolgozóját kapták rajta, hogy álruhás riportereknek ajánlanak filmet arról, hogyan lehet elefántcsontot átcsempészni a vámon és ez kihívta a természetvédők haragját. Körülbelül ugyanekkor több mint 40 ország –köztük Kína és afrikai államok- aláírtak egy vadonélő állatok védelméről szóló nyilatkozatot.

A Morning Post által meglátogatott mind a négy Arts and Crafts üzletben a faragások „mamutagyar” címkével voltak ellátva.

„Itt nincs elefántcsont” – mondta Tsim Sha Tsui igazgató egy Clearwater Bay Cool-i diákokból és szülőkből álló, mintegy 20 fős tiltakozó csoportnak.

A gyerekek azt mondták, hogy azt szeretnék látni, hogy megszűnt az elefántcsont és mamutagyar kereskedelem az üzletekben, mivel a faragványok jelenléte táplálja a termékek növekvő keresletét.

„Én csak az szeretném tudni, hogy megér e egy ékszer egy életet, vagy ékszerek nélkül mentsünk meg egy életet. “- mondta a 10 éves Guacomo Fahy.

„Nem vagyok benne biztos, hogy hihetünk az üzleteknek.” – nyilatkozta David Schneider, az egyik tiltakozó fiú édesapja. „Csak hátul kell tartani az árút.”

Az üzleteknek megengedett volt az elefántcsonttal való kereskedelem egészen az 1989-ben hatályba lépő nemzetközi kereskedelmi tilalom életbelépéséig. A mamutok kihaltak, de olyan helyeken, mint Szibéria agyaraik megtalálhatóak és ezeket ki is ássák.

„Látod közöttük a különbséget, mert az agyar teljesen másmilyen és hosszú ideig a föld alatt volt.” –mondta egy dolgozó. „Az agyar könnyű, és nagyon törékeny.”

HongKong elefántcsont kereskedelmi csomópont volt, mintegy 37,8 tonna forgalommal 1976 óta. A kormány az idén megkezdte a lefoglalt elefántcsontkészletek megsemmisítését, ezzel akadályozva annak kereskedelmét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez